У Міноборони хочуть добудувати корабель Володимир Великий за 8,3 млрд грн
Категорія
Україна
Дата публікації

У Міноборони хочуть добудувати корабель Володимир Великий за 8,3 млрд грн

У Міноборони хочуть добудувати корабель Володимир Великий за 8,3 млрд грн
Джерело:  online.ua

У Міністерстві оборони України задумалися про добудову корабля "Володимир Великий" і перетворити його у фрегат. На це потрібно виділити 8,3 млрд гривень. На даний момент корабель готовий лише на 17%, але в в нього вже вклали майже 600 млн грн.

Джерело: Міноборони України

За словами міністра оборони Андрія Тарана, зараз питання добудови корабля і перекваліфікації його з класу "корвет" до класу "фрегат" Міноборони опрацьовує спільно з Генштабом ЗСУ. Він пояснює, що в новому форматі корабель зможе замінити в бойовому складі ВМСУ "Гетьмана Сагайдачного".

Таран уточнив, що складові і комплектуючі частини корабля "Володимир Великий" проєкту 58250 планують вивезти на один з вітчизняних суднобудівних заводів з метою їх збереження та для подальшої добудови корабля. Він також зазначив, що можливості добудови корабля тісно пов'язані з придбанням можливостей підприємствами суднобудівної галузі України при виготовленні корвета класу "АДА" спільно з турецькою стороною, а процес переміщення складових і комплектуючих частин корабля триватиме близько 4 місяців.

Корабель Володимир Великий - що вже виготовлено

На сьогоднішній день корабель готовий на 17%. Це блоки 1-7 основного корпусу корабля і блок 8 надбудови корабля. Також, як стверджує Таран, закуплена частина устаткування вітчизняного і іноземного виробництва. Всі ці елементи на даний момент зберігають на території колишнього ПАТ "Чорноморський суднобудівний завод".

"Загальна сума вже вкладених коштів в будівництво і проєктування складає майже 569 млн гривень (при курсі 1 долар - 8 гривень). За останніми оцінками, на добудову корабля "Володимир Великий" необхідно близько 8,3 млрд грн без урахування боєкомплекту ", - уточнив глава Міноборони.

Поповнення ВМС України

Українська влада планує до 2026 року поповнити Військово-морські сили України чотирма корветами проєкту 58250 (серія "Володимир Великий"). Про це раніше говорив український глава Володимир Зеленський.

В кінці минулого року стало відомо, що суднобудівний завод Океан підписав меморандум з державним оборонним концерном Туреччини про спільну діяльність з реалізації проекту будівництва серії кораблів класу корвет для військово-морських сил України. Нещодавно з'явилася інформація, що Україна підписала з Туреччиною рамкова угода на будівництво двох корветів класу ADA для ВМС ЗС України. Відзначається, що турецькі кораблі надійдуть на флот не раніше 2025-2030 років.

Також в Міноборони розраховують, що вже у 2022 році в України з'явиться власний москітний флот з швидкохідними і маневреними малими бойовими кораблями. У цьому допоможуть США і Велика Британія.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?