У Moderna уточнили ефективність вакцини після двох доз
Категорія
Технології
Дата публікації

У Moderna уточнили ефективність вакцини після двох доз

У Moderna уточнили ефективність вакцини після двох доз
Джерело:  online.ua

Експерти компанії-виробника вакцини Moderna підбили підсумки нового дослідження з приводу сьогоденної ефективності препарату проти коронавірусу COVID-19.

Джерело: Reuters

За оприлюдненими даними, ефективність вакцини оцінили на рівні 93% через 6 місяців після отримання другої дози. Такі показники майже не відрізняються від попередніх досліджень - за останніми вони сягали приблизно 94%.

Агенція відзначила, що розробку Moderna це вигідно відокремлює від продукції Pfizer-BioNTech, які стверджували нещодавно - ефективність їх вакцини зменшувалася приблизно на 6% кожні два місяці, що у підсумку за півріччя знижувало показник до 84%.

Відомо, що обидві вакцини побудовані на спільній технології інформаційної РНК (мРНК).

“Наша вакцина COVID-19 демонструє стійку ефективність 93% протягом шести місяців, але ми розуміємо, що варіант Delta являє собою серйозну нову загрозу, тому ми повинні зберігати пильність”, - цитують медіа заяву генерального директора Moderna Стефана Бансела.

Утім, перед зимовим сезоном пацієнти потребуватимуть додаткової дози, оскільки триватиме зниження рівня антитіл після згаданих 6 місяців.

Третя доза вакцини

Наразі по всьому світу продовжується дискусія поміж фахівцями та посадовцями стосовно додаткової дози препарату для підсилення імунного захисту. У компанії Pfizer вже тривалий час планують запросити дозвіл на проведення подібного.

Водночас немає консенсусу з приводу такої ініцативи, а на рівні Всесвітньої організації охорони здоров’я взагалі закликали на мораторій проти такої ревакцинації.

Там аргументували таку ідею тезою про те, що ревакцинація третьою дозою поглиблюватиме дисбаланс у постачанні препаратів між країнами на користь багатших.

Це призведе до безкінцевого вживання найбільших партій вакцини розвиненими державами, а одночасно бідні й такі, що тільки розвиваються, навіть не перетнули запланованого показника в 10% імунізованого населення.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?