В ЄС визнали COVID-паспорти України на технічному рівні
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС визнали COVID-паспорти України на технічному рівні

В ЄС визнали COVID-паспорти України на технічному рівні
Джерело:  online.ua

У Міністерстві цифрової трансформації оголосили про успішне проходження COVID-сертифікатів України технічного оцінювання центрального керівництва Євросоюзу.

Джерело: Facebook

За словами заступника міністра Олексія Вискуба, крок надзвичайно важливий для подальшої взаємодії сторін щодо налагодження перетину кордонів.

“Цей “іспит” стосувався оцінки відповідності технічної реалізації цифрових сертифікатів України вимогам ЄС і, фактично, є вирішальним етапом взаємовизнання цифрових сертифікатів для подорожей. Повірте, це був дійсно надскладний та дуже комплексний іспит, особливо в частині реалізації кваліфікованого електронного підпису та офлайн/онлайн верифікації документів”, - уточнив посадовець.

Він нагадав, що технічне оцінювання - ґрунтовні експертні висновки, за якими слідують вже головні бюрократичні рішення з боку влади.

“Залишився останній крок - політична частина взаємовизнання, а саме погодження від Єврокомісії та підписання відповідних угод. А поки тішимося, що наша спільна і ефективна робота оцінена дуже позитивно колегами з ЄС, адже такі проєкти і є справжнім доказом інтеграції України з ЄС”, - додав Вискуб.

COVID-сертифікати в Україні

За словами проєктної менеджерки Мінцифри Катерини Черногоренко, перш за все сертифікати поділятимуться на цифрові та паперові. Останні можна буде отримувати орієнтовно з осени 2021 року.

Передбачається, що в цілому COVID-сертифікати поділятимуться на три типи:

  • про повне проходження вакцинації;

  • про негативний ПЛР-тест на коронавірус;

  • про перенесену хворобу COVID-19, що підтверджують дані системи охорони здоров’я.

Одночасно з цим передбачається, що COVID-сертифікат буде для виїзду за кордон та для “внутрішнього” застосування.

Тим часом у Єврокомісії вважають, що питання щодо визнання з боку співдружності українських COVID-сертифікатів може бути вирішено вже буквально за кілька днів, але з відповідним прогнозом там виступили ще у липні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?