В ЄС назвали "питанням днів" відкриття кордонів для українців
Категорія
Світ
Дата публікації

В ЄС назвали "питанням днів" відкриття кордонів для українців

В ЄС назвали "питанням днів" відкриття кордонів для українців
Джерело:  online.ua

У керівництві Єврокомісії вважають, що питання щодо визнання з боку співдружності українських COVID-сертифікатів може бути вирішено вже буквально за кілька днів.

Джерело: Інтерфакс-Україна

За словами віцепрезидента ЄК Мароша Шефчовича, йдеться про відкриття загальних європейських кордонів для громадян України.

“Я знаю, що якщо говорити про випадки інфікування, ваші цифри виглядають багатообіцяючими. Тож я вважаю, що позитивне рішення - це питання днів. Як ви розумієте, тут всі дуже обережні, тому що ми бачимо, наскільки ситуація нестабільна. Але все вказує на позитивне рішення щодо відкриття кордонів для України та визнання ваших сертифікатів COVID”, - пояснив посадовець, відповідальний за міжвідомчі відносини.

Шефчович звернув увагу на те, що український документ щодо вакцинації чи перенесення коронавірусу в минулому виглядає аналогічно до європейського сертифікату.

“Маю сказати, що вчора ми з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем багато часу провели разом, “граючи” з нашими смартфонами, і мене дуже вразило те, що у нього в смартфоні: сертифікат COVID, який точно такий самий, як у мене”, - наголосив європолітик.

Станом на середину липня кожна країна має ухвалювати самостійні рішення щодо порядку перетину кордонів для іноземців. Деякі уряди задовільнилися ПЛР-тестами у пунктах перетину, деякі вже затвердили сертифікати вакцинації.

COVID-сертифікати України

За словами проєктної менеджерки Мінцифри Катерини Черногоренко, перш за все сертифікати поділятимуться на цифрові та паперові. Останні можна буде отримувати орієнтовно з осени 2021 року.

“Європейською специфікацією і в українській розробці в планах є частина продукту, яка називається паперова версія COVID-сертифікату. Найближчим часом, до закінчення оцінки Європейським Союзом, ми зможемо надати можливість отримувати і сертифікати в паперовому вигляді”, — пояснила Черногоренко.

Вони будуть також різними за типом - про проходження вакцинації, негативний ПЛР-тест, перенесення хвороби в минулому.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?