У МОЗ оцінили, коли ЄС визнає вакцину CoronaVac
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ оцінили, коли ЄС визнає вакцину CoronaVac

У МОЗ оцінили, коли ЄС визнає вакцину CoronaVac
Джерело:  online.ua

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко анонсував визнання на найвищому рівні Євросоюзу українських COVID-сертифікатів, в яких вказано інформацію про вакцинацію препаратом CoronaVac.

Джерело: ЛігаБізнесІнформ

За словами посадовця, це має статися вже найближчим часом. Наприкінці квітня й на початку травня було великим питанням ухвалення вакцини на рівні Всесвітньої організації охорони здоров’я, однак її вже давно схвалили станом на другу половину липня.

“Я говорив, що так, триває процес – і найближчим часом визнає. Сьогодні вакцина визнана ВООЗ і дозволяється”, - нагадав Ляшко.

Він звернув увагу, що подібні внутрішні процеси поки що тривають в Євросоюзі.

“Найближчим часом ЕМА внесе CoronaVac до свого переліку. Я комунікував з європейським регіональним директором бюро ВООЗ і з колегами в Єврокомісії. Всі говорять, що найближчим часом питання розглянуть – і всі визнані ВООЗ вакцини дозволять подорожувати за COVID-сертифікатом”, - додав міністр.

Він не назвав точної дати й лише уточнив, що станеться це вже зовсім нібито скоро.

CoronaVac в Євросоюзі

Ще на початку липня Ляшко виступав з подібними прогнозами стосовно вакцини, яка стала найбільш масовою для використання в Україні.

“Міжнародне право говорить: якщо встановлена норма, що при перетині кордону людина повинна бути вакцинована від якоїсь інфекційної хвороби, обов’язково повинна бути вакцина, визнана ВООЗ. Тобто міжнародне право гарантує: якщо ВООЗ визнала вакцину, то будь-який регулятор всередині країни не може не пускати людину, якщо він покаже повний курс щеплень”, - говорив він тоді.

Також міністр додав, що причини, з яких офіційний Брюссель поки що не затвердив цей препарат, йому невідомі.

Водночас нещодавне дослідження над CoronaVac і препаратом Pfizer порівняло реальну ефективність обох. Аналіз продемонстрував ефективність Pfizer на рівні 95%, а CoronaVac у 50,7%.

Відзначається, що підсумки дослідження вказують на надання Pfizer у 10 разів більше антитіл у порівнянні з CoronaVac, однак цей рівень вже не гарантує кращий рівень захисту.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?