МОЗ прогнозує визнання CoronaVac і CoviShield в ЄС вже найближчим часом
Категорія
Україна
Дата публікації

МОЗ прогнозує визнання CoronaVac і CoviShield в ЄС вже найближчим часом

МОЗ прогнозує визнання CoronaVac і CoviShield в ЄС вже найближчим часом
Джерело:  online.ua

На рівні Міністерства охорони здоров’я вважають, що вже найближчим часом у Євросоюзі визнають використання антикоронавірусних вакцин CoviShield і CoronaVac, які широко використовують в Україні.

Джерело: РБК-Україна

За словами міністра Віктора Ляшка, упродовж місяця вже українська сторона зможе домовитися з європейським партнером про допуск громадян, які пройшли щеплення згаданими препаратами.

Наразі над цим питанням вже працюють на урядовому рівні, безпосередньо проблемою займаються Міністерство закордонних справ та віцепрем’єр-міністр з євроінтеграції.

Також Ляшко уточнив, що наступного тижня заплановані його особисті переговори в Брюсселі з приводу визнання вакцин. Він вважає порушенням міжнародного права відмову в приїзді для громадян, які щеплені вакциною, визнаною у Всесвітній організації охорони здоров’я.

“Міжнародне право говорить: якщо встановлена норма, що при перетині кордону людина повинна бути вакцинована від якоїсь інфекційної хвороби, обов'язково повинна бути вакцина, визнана ВООЗ. Тобто міжнародне право гарантує: якщо ВООЗ визнала вакцину, то будь-який регулятор всередині країни не може не пускати людину, якщо він покаже повний курс щеплень”, - пояснив Ляшко.

Він звернув увагу, що попри визнання на рівні ВООЗ європейський регулятор з невідомих Києву причин поки що не зареєстрував препарати.

“Наскільки я знаю, EMA зараз розглядає їхні документи і анонсує, що найближчим часом винесе по них рішення. Але дати не говорять. Це не означає, що питання не рухається з місця”, - додав він.

Водночас українська сторона веде переговори з офіційним Брюсселем з приводу обопільного визнання так званих COVID-сертифікатів, без яких неможливий перетин європейських кордонів.

“Кожна країна ЄС може самостійно домовитися про взаємовизнання національних COVID-сертифікатів і необов'язково з конкретним переліком вакцин. Зараз наше МЗС працює над цим з усіма країнами. Думаю, що протягом місяця ЄС відкриє доступ для мандрівників, які вакциновані цими препаратами”, - резюмував міністр.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?