ЗМІ дізналися, що Китай шантажує Україну вакциною від коронавіруса
Категорія
Україна
Дата публікації

ЗМІ дізналися, що Китай шантажує Україну вакциною від коронавіруса

ЗМІ дізналися, що Китай шантажує Україну вакциною від коронавіруса
Джерело:  online.ua

Китай домігся від України відмови від підписання документа ООН про порушення прав людини в Сіньцзяні шантажем. Офіційний Київ відкликав свій підпис з документа, оскільки в КНР погрожували заблокувати постачання в Україну 500 тисяч доз вакцини від коронавіруса CoronaVac.

Джерело: Associated Press

Про шантаж Китаю повідомили неназвані джерела в структурах ООН. Вони заявили, що Україна приєдналася до представленої Канадою на Раді з прав людини в Женеві у вівторок заяви, яку також підтримали понад 40 країн. У ній закликали Китаю дозволити негайний доступ незалежних спостерігачів в Сіньцзян. В четвер Україна відкликала свій підпис.

"У четвер Україна виключила своє ім'я зі списку країн, що підтримали (документ - ред.) після того, як китайські власті попередили Київ, що заблокують заплановану поставку на 500 тис. доз вакцини проти COVID-19 в Україну, якщо він цього не зробить", - відзначає агентство.

У чому країни ООН підозрюють Китай

Ще в 2018 році в ООН заявляли, що китайська влада тримаєнаціональні меншини в таборах і примушує до праці, але кілька днів тому експерти ООН з прав людини озвучили підозри щодо насильницького позбавлення певних органів у представників репресованих меншин. Вони стверджують, що отримали достовірну інформацію, яка підтверджує жорстоке поводження китайців з уйгурами-мусульманами та іншими людьми в Сіньцзяні.

На підставі цього повідомлення 40 країн в ООН прийняли спільну заяву, в якій вимагали від Китаю надати негайний доступ незалежних спостерігачів в Сіньцзяна. Китайська влада порушення прав людини в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі КНР категорично заперечує.

Вакцинація від коронавіруса в Україні

Станом на 26 червня в Україні вже майже 1,9 млн людей зробили щеплення від коронавіруса. Українців вакцинують наступними препаратами:

  • AstraZeneca (Covishield) виробництва індійського Інституту сироватки крові - ця вакцина схвалена для екстреного застосування ВООЗ, дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія;

  • Sinovac (CoronaVac) виробництва китайської компанії Sinovac Biotech - вона знаходиться на останніх стадіях погодження ВООЗ для екстреного застосування, в Україні вакцину зареєстровано 9 березня 2021 роки;

  • AstraZeneca-SkBio виробництва SK Bioscience, Південна Корея - ця вакцина схвалена для екстреного застосування ВООЗ, в Україні її зареєстровано 20 квітня 2021 роки;

  • Comirnaty від компанії Pfizer-BioNTech - вакцина дозволена для екстреного використання ВООЗ, її застосовують в США, Великій Британії, Канаді і ЄС.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?