У Молдові оголосили остаточні результати виборів — названо ім'я нового президента
Категорія
Політика
Дата публікації

У Молдові оголосили остаточні результати виборів — названо ім'я нового президента

У Молдові оголосили остаточні результати виборів — названо ім'я нового президента
Джерело:  online.ua

У Молдові відбувся другий тур президентських виборів, за результатами якого перемогла Майя Санду, яка обійшла по голосам друга російського президента Ігоря Додона. Вранці 16 листопада, за даними ЦВК, за підсумками обробки 99,91% бюлетенів, Санду набрала майже 942 тисячі голосів виборців і з результатом 57,71% виграла президентські перегони. У Додона - 42,29% голосів, що не дає йому шансу залишитися на другий президентський термін. Що відомо про Маей Санду і що її перемога означає для України, повідомляє ONLINE.UA.

Як відомо, Майя Санду перемогла і у першому турі президентських виборів в Молдові. Її підтримали 36,16% виборців, в той час як за Додона проголосували 32,61%. При цьому Додон заявляє, що саме він переміг на виборах і погрожував, що буде "захищати свою перемогу на вулицях".

З перемогою на виборах Майю Санду вже привітав президент України Володимир Зеленський. Він сподівається, шо з приходом нового президента Молдови до влади відносини офіційних Києва і Кишинева тільки зміцняться заради європейського майбутнього двох народів.

І такі очікування Зеленського цілком виправдані, так як Майя Санду в передвиборній кампанії обіцяла радикально змінити політику Молдови щодо України. На відміну від друга Путіна, Ігоря Додона, Санду відкрито говорить, що Крим - це Україна.

Майя Санду стала новим президентом Молдови - що про неї відомо

49-річна Майя Санду закінчила Гарвардський інститут державного управління ім. Джона Кеннеді, де оплачувала навчання зі стипендій та кредитів. Після закінчення Гарварду працювала радником виконавчого директора Світового банку у Вашингтоні. У 2012 році вона повернулася в Кишенев, де зайняла пост міністра освіти. Вона відома як прихильниця європейської інтеграції Молдови, жорстко критикує чинну владу за корупцію і відкрито виступає за територіальну цілісність України.

У той же час Санду підримує діалог з Росією для врегулювання придністровського питання. Тому після обрання президентом має намір провести переговори з Путіним, на яких буде домагатися виведення російських військ з Придністров'я.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Додон закликав своїх прихильників "вийти на вулиці" для захисту його президентства після голосування 15 листопада. Політик припустив, що результати підрахунку голосів складуться так, що його обрання доведеться захищати, не пояснивши, втім, якими мають бути ознаки цього.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?