У МОЗ оприлюднили нові правила продажу антибіотиків
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ оприлюднили нові правила продажу антибіотиків

У МОЗ оприлюднили нові правила продажу антибіотиків
Джерело:  online.ua

Вже з квітня цього року в Україні продаж антибіотиків буде здійснюватись лише за електронними рецептами.

Джерело: пресслужба МОЗ

Що означає це рішення і як це буде працювати 

У МОЗ повідомили, що рішення прийнято з метою запобігти зловживанню антибіотиками, що викликає у патогенної флори стійкість до протимікробних препаратів.

Сьогодні стійкість до антимікробних препаратів є однією із найсерйозніших загроз для громадського здоров’я. Ця загроза стоїть поруч з антивакцинальними настроями, які в тандемі зводять нанівець чимало досягнень медичної науки. Саме тому, ми запускаємо електронний рецепт, як один із механізмів вирішення проблеми неконтрольованого та нецільового використання препаратів, - пояснив голова МОЗ Віктор Ляшко.

Віктор Ляшко (фото - facebook.com/viktor.liashko)

Електроний рецепт зможе виписати будь-який лікар, вне залежності від наявності декларації з сімейним лікарем. Однак, щоб отримати електронний рецепт, необхідно буде зареєструватись у відповідній електронній системі.

Електронна система буде діяти як для аптек, так і для медичних закладів. Всі медпрацівники повинні будуть зареєструватись, якщо вони займаються призначенням та відпуском ліків.

Електронний рецепт можна буде використати у будь-якій аптеці, яка підключена до електронної системи. У рецепті буде вказана діюча речовина, тож покупець зможе самостійно обрати необхідний препарат.

Окрім цього в e-рецепті також буде вказана форма лікарського засобу та дозування.

Голова МОЗ зазначив, що надалі планується запуск е-рецептів на наркотичні засоби, а потім на всі рецептурні препарати.

В Україні почали вести облік споживання антибіотиків

МОЗ запевняє, що це є ефективним механізмом контролю за обігом антибіотиків, тому що неправильне і надлишкове вживання таких пігулок призводить до розвитку широкої резистентності — механізму, який знижує їхню ефективність.

У Міністерстві охорони здоров’я нагадали, що неможливо лікувати хворобу, яку провокує ураження коронавірусом, звичайними антибіотиками — вони не мають впливу на віруси, лише на бактерії.

За офіційними даними, антибіотики дійсно можуть стати в пригоді, але це пов’язано виключно з супутніми інфекціями під час перенесення коронавірусу. Призначати їх має лише лікар.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?