МОЗ нагадало про зміну правил продажу антибіотиків
Категорія
Україна
Дата публікації

МОЗ нагадало про зміну правил продажу антибіотиків

МОЗ нагадало про зміну правил продажу антибіотиків
Джерело:  online.ua

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко нагадав, що з 1 квітня продаж антибіотиків в аптеках відбуватиметься лише за електронним рецептом. Так у МОЗ боротимуться зі стійкістю до антимікробних препаратів.

Джерело: брифінг міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка

Антибіотики будуть доступними лише за електронним рецептом лікаря

Ляшко зазначив, що зараз існує проблема неконтрольованого та нецільового використання антибіотиків. Тому у бактерій може виникнути здатність протистояти цим препаратам.

У Центрі громадського здоров'я, що майже 64% людей помилково вважають, що антибіотиками можна лікувати інфекційні захворювання, зокрема й коронавірус.

Тому, як наслідок, маємо неправильне вживання антибактеріальних препаратів, яке призводить до того, що вони втрачають свою ефективність і все менше захищають від серйозних інфекцій. Наголошую, антибіотики лікують інфекційні хвороби, спричинені бактеріями, і аж ніяк не ефективні у боротьбі з вірусними хворобами, - пояснив глава МОЗ.

Також він підкреслив, що антибіотики призначати зможе лише лікар. Він видаватиме електронний рецепт із зазначеною діючою речовиною, спосіб застосування та дозування. Тільки з таким рецептом пацієнт зможе придбати антибіотики в аптеці.

Нагадаємо, що українські медичні заклади почали вести облік споживання антибіотиків з 1 січня. МОЗ запевняє, що це є ефективним механізмом контролю за обігом антибіотиків, тому що неправильне і надлишкове вживання таких пігулок призводить до розвитку широкої резистентності — механізму, який знижує їхню ефективність.

У МОЗ застерегли від використання антибіотиків при коронавірусі

У Міністерстві охорони здоров’я нагадали, що неможливо лікувати хворобу, яку провокує ураження коронавірусом, звичайними антибіотиками — вони не мають впливу на віруси, лише на бактерії.

За офіційними даними, антибіотики дійсно можуть стати в пригоді, але це пов’язано виключно з супутніми інфекціями під час перенесення коронавірусу. Призначати їх має лише лікар.

Призначати антибіотики при коронавірусній хворобі COVID-19 може виключно лікар за наявності супутньої бактеріальної інфекції. Вірусна інфекція не лікується антибіотиками. Прийом антибактеріальних препаратів без призначення фахівця може заподіяти шкоду вашому здоров’ю, — наголосили в МОЗ.

Експерти звернули увагу на однозначну небезпеку у випадку самостійного та неконтрольованого використання антибіотиків.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?