У МОЗ оцінили ефективність бустерної вакцини проти COVID-19
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ оцінили ефективність бустерної вакцини проти COVID-19

У МОЗ оцінили ефективність бустерної вакцини проти COVID-19
Джерело:  online.ua

Ефективність вакцинації бустерною дозою Pfizer становить 95%. Про це розповів заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Джерело: BBC

Наскільки ефективною є вакцинація бустерною дозою

Головний санлікар України Ігор Кузін розповів, наскільки ефективною є бустерна доза CoronaVac та Pfizer.

Відповідно до офіційних рекомендацій, людина, яка отримала щеплення CoronaVac може отримати бустер CoronaVac або Pfizer. Ефективність після трьох доз CoronaVac складає на рівні 88-90%. Після CoronaVac плюс бустер Pfizer - ефективність в середньому 92-95%, - повідомив Кузін.

Також лікар додав, що після третього щеплення не спостерігається збільшення кількості побічних ефектів. Він зауважив, що у країнах, де вже широко запроваджують бустер, кількість несприятливих подій така ж сама, як і при базовому курсі щеплень.

Кузін нагадав, що бустерну дозу можна отримати, якщо з останньої вакцинації пройшло від шести до дев'яти місяців. Раніше бустерну дозу людине не отримає. Але якщо строк у дев’ять місяців перевищено, то отримати вакцину все одно можна.

Також санлікар розповів, що МОЗ планує організовувати окремі мобільні бригади для проведення бустерного щеплення для організованих колективів, так, як це було при проведенні базового щеплення.

Бустерна доза вакцини для українців

Нагадаємо, що 6 січня МОЗ ухвалив відповідне рішення. Бустерна доза вакцини відтепер доступна для всіх українців старше 18 років.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко тоді повідомив, що українська медична система готується до збільшення кількості інфікувань COVID-19, зважаючи на новий абсолютний рекорд добових випадків COVID-19 у світі.

Підписав наказ Міністерства охорони здоров’я України про введення бустерної дози вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих віком від 18 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися, — повідомив Ляшко.

Міністр повідомив, що наразі лише три регіони країни подолали 50% повністю вакцинованого дорослого населення — Київ (73%), Київська (55%) та Полтавська (51%) області. Міністр закликав українців зробити свідомий вибір на користь вакцинації та допомогти здолати пандемію.

Ляшко також пояснив, навіщо потрібна бустерна доза вакцини:

Бустерна доза має посилити ефективність вакцини та дати кращий захист від нового штаму коронавіруса “Омікрон”, — зазначив він.

Щеплення будуть робити м-РНК-вакцинами – Moderna або Comirnaty від Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?