У МОЗ пояснили, для кого хочуть дозволити канабіс в Україні
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

У МОЗ пояснили, для кого хочуть дозволити канабіс в Україні

У МОЗ пояснили, для кого хочуть дозволити канабіс в Україні
Джерело:  online.ua

Лікувальну потребу в канабісі (марихуані) мають приблизно 2 мільйони українців. Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, інформує ONLINE.UA.

За словами очільниці медичного відомства, в першу чергу препарати на основі марихуани необхідні 20 тисячам хворих дітей із фармрезистентними формами епілепсії. Також канабіс потрібен близько 100 тисячам паліативних пацієнтів та десяткам тисяч ветеранів війни із посттравматичним стресовим розладом.

Уляна Супрун наголошує, що лікувальні властивості марихуани визнані в багатьох країнах. Її використання в медицині – нормальна світова практика. Зокрема, ліки з канабісом дозволені в 44 країнах: США, Канаді, Польщі, Чехії, Хорватії, Німеччині, Бельгії та Австрії.

Хоча в Ізраїлі, Румунії, Македонії та Пуерто-Ріко марихуана заборонена, це не стосується випадків невиліковних хвороб.

«Не треба уявляти важкохворих людей, особливо дітей з «косяком». Є різні способи споживання канабіноїдів: масла, таблетки, мазі, куріння та вапоризація. Дітям в разі епілепсії прописують пероральний прийом канабіноїдів», – пише Супрун.

Поки що чинне законодавство забороняє використовувати марихуану для лікування. Вона входить до списку наркотичних та психотропних речовин, обіг яких в Україні заборонений. Вирощування марихуани, купівля, продаж чи використання для виготовлення препаратів вважається незаконним, що передбачає кримінальну відповідальність.

В Україні дозволено лише обіг технічної коноплі, де вміст одного зі складників канабісу — тетрагідроканабінолу (ТГК) не досягає 0,08%. Водночас, за словами Уляни Супрун, в одному з останніх документів ВООЗ наголошується, що канабіс з вмістом ТГК до 0,2% взагалі не є наркотичною речовиною та повинен бути виключений з регулювання міжнародних конвенцій про наркотичні речовини.

Нагадаємо, на днях Уляна Супрун розповіла про те, що більш шкідливе для організму – кальян чи сигарети.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?