У МОЗ розкрили процес реєстрації вакцин проти COVID-19
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ розкрили процес реєстрації вакцин проти COVID-19

У МОЗ розкрили процес реєстрації вакцин проти COVID-19
Джерело:  online.ua

У Міністерстві охорони здоров’я нагадали, що вже упродовж нового тижня Україна може отримати перші заявки на реєстрацію антикоронавірусних вакцин. Заступник міністра з питань євроінтеграції Ігор Іващенко підтвердив видачу таких ліцензій на один рік. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на брифінг посадовця у понеділок, 8 лютого.

За його словами, оперативно видаватимуться дозволи на екстрене використання препаратів.

“Передбачається, що державна реєстрація для екстреного медичного застосування буде видаватися виробникам на термін 1 рік із можливістю продовження його ще на один рік. Під час цього періоду самі виробники і заявники будуть зобов’язані надавати додаткові матеріали щодо якості, ефективності та безпеки лікарських засобів. Планується, що вже протягом цього тижня перші заявки щодо державної реєстрації для екстреного медичного застосування під зобов’язання будуть подані до Державного екстреного центру України”, - пояснив Іващенко.

Він наголосив, у процесі реєстрації вакцин за терміновою процедурою існують багато нюансів. Для втілення такого порядку представники МОЗ розробили на рівні уряду постанову “Деякі питання державної реєстрації вакцин та інших імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби під зобов’язання для екстреного медичного застосування”

“Дозвіл на екстрене медичне використання — це є механізм, який і сприяє доступності і використанню вакцин під час надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я. Зокрема, таких, як протидія поширенню COVID-19. За такою процедурою виробники та представники виробників, в тому числі лікарських засобів і вакцин, звертаються до компетентних регуляторних органів країн із заявками щодо отримання дозволу на екстрене медичне використання. Разом із заявкою вони подають матеріали щодо вивчення якості, ефективності та безпеки застосування таких лікарських засобів та вакцин”, - наголосив заступник міністра.

Далі компетентні органи опрацьовують запити, аналізують наведені наукові докази та роблять з цього підґрунтя для ухвалення рішення. В Україні реєстрацію проводитимуть після експертної оцінки типу “користь-ризик” та після перевірки матеріалів на автентичність.

Як повідомляв ONLINE.UA, фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я, які наразі знаходяться із місією в китайському місті Ухань, заявили про те, що нарешті змогли знайти "важливі ключі" до розгадки ролі ринку морепродуктів в поширенні пандемії коронавірусу. Такою інформацією поділився один з учасників місії Пітер Дашак.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?