На переконання в.о. міністра охорони здоров’я України, кращою заміною шкідливому цукру послужать фрукти, чистий чорний шоколад або горіхи. Про це Уляна Супрун розповіла на своїй сторінці в Facebook, інформує ONLINE.UA.
Очільниця медичного відомства зазначає, що при виборі їжі потрібно звертати увагу не на тип вуглеводів, а на їх кількість.
«Як би ми не тікали від глюкози, саме в неї рано чи пізно перетворюються всі вуглеводи, які ми споживаємо. Так влаштований наш організм. Глюкоза – головна енергетична валюта, якою обмінюються між собою печінка, мозок і клітини імунної системи. Це багато продуктів: і картопля, і макарони, і цукор, мед і фруктоза», – пояснила Уляна Супрун.
Крім того, глава МОЗ підкреслила, що незважаючи на всі переваги фруктози, вона все ж може викликати здуття і хронічні захворювання, наприклад, діабет.
«На користь фруктози часто можна почути аргумент, що вона не викликає різкого викиду інсуліну. Це правда. Саме тому продукти з цим вуглеводом їдять люди з діабетом. Але у інших надмірне споживання фруктози може викликати здуття і хронічні захворювання, наприклад, діабет», – розповіла чиновниця.
Уляна Супрун додала, що замінники цукру теж не кращий варіант.
Наприклад, агавовий сироп містить 85% фруктози – більше, ніж звичайний цукор. Хоча він здається нам солодше цукру, але споживаючи його, з більшою ймовірністю можна набрати зайву вагу або придбати проблеми зі здоров'ям.
Замінити білий цукор часто пропонують коричневим тростинним. Хоча насправді він не натуральніше цукру з буряка з Вінницької області. Просто буряковий цукор кристалічний і білий, а в тростинному - домішки.
Мед не кращий за інших джерел простих вуглеводів. Він дає швидкий заряд енергії виснаженій людині. І дійсно дослідження довели, що швидкі вуглеводи корисні в разі вірусної інфекції. Такий цукровий заряд ми отримуємо, з'ївши морозиво або вівсянку з сиропом або випивши чай з цукром.
Солодкі газовані напої містять мальтдекстрозу – цукор, отриманий з крохмалю. Він дешевий і шкідливий, миттєво підвищує рівень глюкози в крові. Систематичне споживання солодких напоїв збільшує ризики ожиріння або діабету.
Крім того, Супрун пояснила, що ж робити, якщо мед і коричневий цукор не так вже й корисні, як може здатися.
1. Привчайте себе до несолодких смаків.
Відмовтеся від солодких чаю і кави, не підсолоджувати нічим млинці і вівсянку. Краще додайте до них трохи ягід або кілька шматочків банану. Клітковина зменшує глікемічний індекс страви, хоча гликемічне навантаження не змінюється. Так ви не наберете зайву вагу, а ще заощадите купу грошей на кленовому сиропі і лікуванні зубів.
2. Гідна альтернатива цукру, меду і сиропів - фрукти.
Вони містять багато фруктози, а також вітаміни, антиоксиданти, клітковину і багато води. Є фрукти на десерт – хороша ідея. Адже вони містять ще й волокна, які краще насичують організм і допомагають залишатися ситими протягом дня.
3. Якщо ж фруктів мало, і хочеться чогось солодкого, вибирайте чорний шоколад або горіхи. Вони також можуть замінити шкідливі тістечка і батончики.
Нагадаємо, що не так давно Уляна Супрун дала пораду, як можна легко та просто заснути.