У МОЗ розповіли, чим можна замінити цукор
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

У МОЗ розповіли, чим можна замінити цукор

У МОЗ розповіли, чим можна замінити цукор
Джерело:  online.ua

На переконання в.о. міністра охорони здоров’я України, кращою заміною шкідливому цукру послужать фрукти, чистий чорний шоколад або горіхи. Про це Уляна Супрун розповіла на своїй сторінці в Facebook, інформує ONLINE.UA.

Очільниця медичного відомства зазначає, що при виборі їжі потрібно звертати увагу не на тип вуглеводів, а на їх кількість.

«Як би ми не тікали від глюкози, саме в неї рано чи пізно перетворюються всі вуглеводи, які ми споживаємо. Так влаштований наш організм. Глюкоза – головна енергетична валюта, якою обмінюються між собою печінка, мозок і клітини імунної системи. Це багато продуктів: і картопля, і макарони, і цукор, мед і фруктоза», – пояснила Уляна Супрун.

Крім того, глава МОЗ підкреслила, що незважаючи на всі переваги фруктози, вона все ж може викликати здуття і хронічні захворювання, наприклад, діабет.

«На користь фруктози часто можна почути аргумент, що вона не викликає різкого викиду інсуліну. Це правда. Саме тому продукти з цим вуглеводом їдять люди з діабетом. Але у інших надмірне споживання фруктози може викликати здуття і хронічні захворювання, наприклад, діабет», – розповіла чиновниця.

Уляна Супрун додала, що замінники цукру теж не кращий варіант.

Наприклад, агавовий сироп містить 85% фруктози – більше, ніж звичайний цукор. Хоча він здається нам солодше цукру, але споживаючи його, з більшою ймовірністю можна набрати зайву вагу або придбати проблеми зі здоров'ям.

Замінити білий цукор часто пропонують коричневим тростинним. Хоча насправді він не натуральніше цукру з буряка з Вінницької області. Просто буряковий цукор кристалічний і білий, а в тростинному - домішки.

Мед не кращий за інших джерел простих вуглеводів. Він дає швидкий заряд енергії виснаженій людині. І дійсно дослідження довели, що швидкі вуглеводи корисні в разі вірусної інфекції. Такий цукровий заряд ми отримуємо, з'ївши морозиво або вівсянку з сиропом або випивши чай з цукром.

Солодкі газовані напої містять мальтдекстрозу – цукор, отриманий з крохмалю. Він дешевий і шкідливий, миттєво підвищує рівень глюкози в крові. Систематичне споживання солодких напоїв збільшує ризики ожиріння або діабету.

Крім того, Супрун пояснила, що ж робити, якщо мед і коричневий цукор не так вже й корисні, як може здатися.

1. Привчайте себе до несолодких смаків.

Відмовтеся від солодких чаю і кави, не підсолоджувати нічим млинці і вівсянку. Краще додайте до них трохи ягід або кілька шматочків банану. Клітковина зменшує глікемічний індекс страви, хоча гликемічне навантаження не змінюється. Так ви не наберете зайву вагу, а ще заощадите купу грошей на кленовому сиропі і лікуванні зубів.

2. Гідна альтернатива цукру, меду і сиропів - фрукти.

Вони містять багато фруктози, а також вітаміни, антиоксиданти, клітковину і багато води. Є фрукти на десерт – хороша ідея. Адже вони містять ще й волокна, які краще насичують організм і допомагають залишатися ситими протягом дня.

3. Якщо ж фруктів мало, і хочеться чогось солодкого, вибирайте чорний шоколад або горіхи. Вони також можуть замінити шкідливі тістечка і батончики.

Нагадаємо, що не так давно Уляна Супрун дала пораду, як можна легко та просто заснути.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?