У М'янмі стався державний переворот. Військові затримали президента і лідерку країни
Категорія
Світ
Дата публікації

У М'янмі стався державний переворот. Військові затримали президента і лідерку країни

У М'янмі стався державний переворот. Військові затримали президента і лідерку країни
Джерело:  online.ua

Вранці 1 лютого в М'янмі стався державний переворот. Військові взяли країну під свій контроль - вони затримали президента М'янми Віна М'їн і лідерку правлячої партії "Національна ліга за демократію" Аун Сан Су Чжі, яка фактично є лідеркою держави. Загарбники вже призначили тимчасового президента М'янми. Ним став командувач збройними силами старший генерал Мін Аунг Хлайн. Збройні сили М'янми оголосили в країні надзвичайний стан терміном на рік після затримання керівників держави. Що відбувається в М'янмі 1 лютого, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Associated Press.

Військовий переворот в М'янмі став наслідком парламентських виборів, які відбулися в листопаді минулого року. Військові були не згодні з результатами голосування і звинуватили керівництво країни в фальміфікаціях. На виборах в М'янмі перемогла партія Аун Сан Су Чжі "НДЛ". Партія солідарності і розвитку Союзу, яку підтримують військові, отримала лише 33 місця. Військові спробували оскаржити результати виборів у Верховному суді, але виборча комісія не знайшла доказів шахрайства. Через це армія пригрозила вжити заходів.

"Захоплення - різка відміна часткового, але значного прогресу, досягнутого М'янмою в останні роки після 50 років військового правління і міжнародної ізоляції, які почалися в 1962 році. Це також буде шокуючим падінням влади Су Чжі, яка очолювала боротьбу за демократію. Незважаючи на роки під домашнім арештом і отримання Нобелівської премії миру ", - коментує ситуацію в М'янмі АР.

У команді Су Чжі попередили жителів країни, що стався військовий переворот і закликали народ діяти відповідно до законодавства.

На небезпечну ситуацію в М'янмі вже відреагувало міжнародне співтовариство. У США пригрозили вжити заходів, якщо військові М'янми не повернути владу, і нагадали, що офіційний Вашингтон проти зміни результату виборів. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш стурбований військовим заколотом, який завдав серйозного удару по демократичних реформ. Він закликав військових поважати волю народу і вирішувати розбіжності мирним шляхом.

На даний момент відомо, що військові заявили, що через рік проведуть нові вибори і владу отримає їх переможець. Вони стверджують, що діють законно, оскільки Конституція дозволяє передавати владу військовим в разі оголошення надзвичайного стану. Тим часом вони вже беруть під контроль Нейп'їдо - столицю М'янми. Вони заблокували телефонний і інтернет-зв'язок, та оточують урядові будівлі.

Нагадаємо, з 1962 року в М'янмі була військова диктатура. За її скасування довгі роки виступала Аун Сан Су Чжі. Вона домоглася демократичних перетворень тільки в 2011 році. Правда перед цим 15 років провела під домашнім арештом, куди її помістили за демократичні вимоги. У 1991 році лідерка демократичного руху М'янми була удостоєна Нобелівської премії миру.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що війну в Лівії зупинили новим мирним договором. Посередниками в підписанні такої угоди виступили представники Організації Об'єднаних націй.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?