У МЗС Чехії назвали терміни початку переговорів щодо вступу України в ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

У МЗС Чехії назвали терміни початку переговорів щодо вступу України в ЄС

Глава МЗС Чехії Ян Ліпавський
Джерело:  online.ua

Чехія вимагає вже цієї осені розпочати переговори щодо членства України в ЄС. Однак для цього треба привести у відповідність європейським нормам українське законодавство. 

Що відомо про ймовірні терміни початку переговорів щодо вступу України до ЄС

Зазначається, що Чехія вимагає від Брюсселю вже цієї осені, або на початку наступного року розпочати переговори з Україною щодо членства.

Про це повідомляє чеське видання ČTK".

Було чітко заявлено, що якщо Україна буде в Європейському Союзі, це чітка гарантія безпеки, тому що Європейський Союз – це мирний проект. Однак це правда, що Україна повинна змінитися, адаптувати своє законодавство до права ЄС. ЄС - це довгий шлях, - заявив глава МЗС Чехії Ян Ліпавський.

За його словами, ЄС зацікавлений у тому, щоб Україна ввела всі необхідні відповідні стандарти і адаптувала власні правові норми до європейського законодавства.

Це технічний процес, в ході якого будуть оцінено, наскільки Україна готова. Буде зрозуміло, над чим ще належить попрацювати, - зазначає Ліпавський.

Що відомо про гарантії безпеки Україні від ЄС

За словами Верховного комісара з питань зовнішньої політики ЄС Жозепа Борреля, ключові безпекові гарантії для України полягатимуть у набутті нею повноправного членства в Євросоюзі.

Однозначно, найсильніші безпекові зобов'язання, які ми можемо надати Україні, полягають у членстві в Європейському Союзі. Це найсильніші безпекові зобов'язання для України

Він нагадав, що Україна є країною-кандидатом на вступ і буде далі рухатися шляхом інтеграції. 

Боррель відзначив, що запропонував багаторічне фінансування в межах Європейського фонду миру, і зокрема, йдеться про виділення до 5 млрд євро наступного року.

Я сподіваюсь, що нам вдасться досягти згоди до кінця року, коли країни-члени повинні узгодити перегляд багаторічних фінансових меж

Окрім цього протягом найближчих місяців країни ЄС проведуть військову підготовку 40 тис військовослужбовців ЗСУ, зокрема, українських пілотів.

 Крім того, відбувається взаємодія над зміцненням співпраці між українською і європейською промисловостями.

Ми продовжимо працювати над посилення стійкості, кібербезпеки і оборони проти гібридних загроз, таких як дезінформація

Високий представник ЄС додав, що дуже важливо посилити підтримку з розмінування.

Це ключова умова для економічного відновлення і відбудови України

Разом з тим, ведуться обговорення над подальших просуванням всебічних реформ, у тому числі у секторі правоохоронних органів.

Як сказав Боррель, також мова сьогодні стосувалася питань миру.

Ми повинні долучатися - одночасно до пошуку миру, і до реформ, які необхідні для вступного процесу. До кінця року Рада ЄС отримає звіт Єврокомісії щодо пакету з розширення

Високий представник ЄС відзначив, що Формула миру президента Зеленського є єдиною мирною ініціативою, яка обговорюється міжнародною спільнотою.

Ми продовжимо працювати, як Європейський Союз, аби зробити її більш глобальною і підґрунтям для майбутнього миру

Він запевнив, що проведення засідання Ради ЄС у Києві треба розуміти як чітке зобов'язання ЄС перед Україною і продовження підтримки в усіх вимірах.

Це також надсилає сильний сигнал Росії, що ми не залякані вашими ракетами або дронами. Через декілька хвилин, як я покинув Одесу, на область обрушився новий рейд дронів. Нас не залякати вашими ракетами або дронами. Наша рішучість підтримувати боротьбу за свободу і незалежність України тверда і триватиме

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?