У МЗС РФ виступили із заявою про видачу російських паспортів в ОРДЛО
Категорія
Політика
Дата публікації

У МЗС РФ виступили із заявою про видачу російських паспортів в ОРДЛО

У МЗС РФ виступили із заявою про видачу російських паспортів в ОРДЛО
Джерело:  online.ua

У МЗС Росії не можуть зрозуміти логіку і претензії українського лідера Володимира Зеленського, який вважає великою проблемою незаконну видачу російських паспортів в ОРДЛО. Скандально відома представниця дипвідомства Марія Захарова заявила, що Росія має на паспортизацію українського населення повне право.

Джерело: пресслужба МЗС РФ

Речниця МЗС РФ зазначила, що надання свого громадянства є прерогативою суверенних держав і не має ніяких міжнародних обмежень. За її словами, видача російських паспортів жителям Донбасу стала наслідком нібито невиконання офіційним Києвом Мінських угод і "вимушеною гуманітарною мірою з боку Росії".

"Логіку і претензії В.Зеленського зрозуміти важко. Гуманітарний жест Росії є прямим наслідком невиконання Україною своїх зобов'язань по Мінським угодами. Більш того, він повністю відповідає міжнародній практиці", - відповіла Захарова на слова Зеленського.

Видача російських паспортів жителям Донбасу

Вже близько 500 тисяч осіб на окупованих територіях Донецької та Луганської областей отримали російські паспорти під тиском окупаційної влади. Зокрема, бойовики без російських паспортів не дозволяють перетинати КПВВ, відмовляють у виплаті пенсій і погрожують звільненням з роботи.

Зараз за один день окупаційні адміністрації в ОРДЛО отримують 1350-1400 заявок на отримання паспортів РФ, а електронна черга на отримання паспортів РФ розписана до 2024 року. Вони переконані, що в 2024 році Путін задумав видати не менше 2 млн російських паспортів жителям ОРДЛО.

Роздавати російські паспорти жителям ОРДЛО за спрощеною процедурою Путін почав ще в 2019 році. Він вирішив зробити "росіянами" не тільки жителів ОРДЛО, але і всього сходу України. Ні в Україні, ні в світі ці документи не визнають. Офіційний Київ називає паспорта РФ на Донбасі фількіною грамотою і нікчемними папірцями, але закликає не засуджувати і вдумливо оцінювати рішення українців отримати ці "документи".

Важливо знати, що згідно з чинним українським законодавством громадянин України не має права мати два громадянства. Отже, якщо громадянин України добровільно отримує громадянство іншої держави, то це є підставою для припинення громадянства України. Однак припинити громадянство певної особи може тільки президент України своїм указом. Тому автоматично при отриманні паспорта іншої держави паспорт України не анулюється, але ризики втратити громадянство України є.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?