У МЗС Росії розкрили плани на поставки газу через Україну
Категорія
Економіка
Дата публікації

У МЗС Росії розкрили плани на поставки газу через Україну

У МЗС Росії розкрили плани на поставки газу через Україну
Джерело:  online.ua

У МЗС Росії заявили про плани продовжити поставки російського газу через Україну в Європу після запуску газпроводу Північний потік-2. Але на час діючих контрактів.

Джерело: РИА Новости

Директор Департаменту економічного співробітництва МЗС РФ Дмитро Бірічевський заявив, що після закінчення діючого договору про транзит російського газу будуть проведені переговори "Газпрому" і партнерів компанії в Україні. Він запевнив, що якщо вони пройдуть успішно, то російський газ буде і далі йти через Україну.

"Зараз контракт діє, а далі будуть переговори "Газпрому" і їх партнерів в Україні. У нас немає завдання призупинити поставку газу через Україну", - заявив представник російського МЗС.

Бірічевський виступив також з традиційною заявою російської влади про те, що Північний потік - 2 є економічним проєктом. За його словами, щодо транзиту газу через Україну існують певні контрактні зобов'язання РФ.

"І ці поставки через Україну будуть тривати до тих пір, поки будуть діяти відповідні контракти", - додав Бірічевскій.

Скільки втратить Україна після запуску Північного потоку - 2

На підприємстві "Оператор ГТС" підрахували, що запуск російського "Північного потоку-2" призведе до багатомільярдних збитків для української сторони. Втрати оцінюють від 5 до 6 млрд доларів США в рік.

Причиною стане подорожчання газових ресурсів на тлі необхідності транспортування їх з європейських країн. У тому числі Україна втратить 1,5 млрд доларів в разі припинення Росією транзиту газу.

Транзит російського газу через Україну

Російська і українська сторони в кінці грудня 2019 року підписали пакет угод про продовження транзиту газу через територію України, в тому числі транзитний контракт на п'ять років. У цьому контракті "Газпром" зобов'язався поставляти через Україну 65 млрд кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд на наступні чотири.

Дія контракту на транзит газу закінчується в 2024 році.

Коротко про будівництво Північного потоку 2

  • Газопровід Північний потік — 2, по якому Путін планує щорічно постачати 55 млрд кубометрів газу з Росії до Німеччини, побудували вже майже повністю.

  • Представники Nord Stream 2 AG стверджують, що вже прокладено 95% газопровідної магістралі, залишилося прокласти тільки 93 км труб в датських водах і 28 км труб — в німецьких.

  • Багато європейських компаній відмовилися брати участь в проєкті через санкції США, заблокувати ПП-2 не вдалося й екологам.

  • США поки призупинили санкційний тиск на Північний потік-2. Україна сподівається на допомогу Вашингтона — Київ підготував для США список компаній, які будують газопровід, і розраховує, що стосовно них будуть введені санкції.

  • Після звернення Ради команда Байдена включила в список санкцій низку російських судів і компанії, пов’язані з будівництвом Північного потоку-2, які, втім, не заважають Росії добудовувати трубопровід.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?