У «Нафтогазі» розповіли, коли Росія почне «газовий шантаж» України
Категорія
Економіка
Дата публікації

У «Нафтогазі» розповіли, коли Росія почне «газовий шантаж» України

У «Нафтогазі» розповіли, коли Росія почне «газовий шантаж» України
Джерело:  Голос Америки

Голова «Нафтогазу» Андрій Коболев вважає, що існує велика ймовірність того, що Росія спробує перекрити транзит газу через територію України. Про це він заявив в інтерв’ю «Голосу Америки», перебуваючи з візитом у США, інформує ONLINE.UA.

За словами Коболева, незважаючи на те, що план введення в експлуатацію «Північного потоку 2» зсувається мінімум на кілька місяців, Росію не це зупинить від газового шантажу України та Європи. Адже Кремль в першу чергу керується не економічними перевагами, а політичною метою. Таким чином, Україні варто очікувати, що керівництво РФ може перекрити транзит газу через Україну 1 січня 2020 року. Адже саме з цієї дати закінчується дія 10-річного контракту, який свого часу підписала Юлія Тимошенко.

На думку керівника Нафтогазу, перекривши газ Росія нічого не доб’ється, оскільки її частка у загальному балансі постачань блакитного палива до ЄС становить усього 25%.

«Європейський ринок – це велика ванна газу. «Газпром» там один з постачальників, його доля в загальному споживанні приблизно одна четверта. Тобто ми купуємо газ з ванни, де «Газпром» як постачальник займає одну четверту. Чи можна це вважати російським газом? Я вважаю що, очевидно, – ні. На це є дуже простий тест – «Газпром» жодного разу не зміг нам перекрити газ Європейського Союзу. Якби це був російський газ, вони могли б це зробити, а вони цього жодного разу не змогли зробити», – розповідає Андрій Коболев.

Завдання України в цих умовах – наростити запаси газу на 1 січня 2020 року до 20 млрд кубометрів. Це приблизно на 3 млрд кубометрів більше, ніж зазвичай. Але це треба зробити, щоб пройти нормально зиму в умовах припинення російського транзиту, вважає голова «Нафтогазу». Можливо, Україна також отримає і поставки американського газу.

«Ми ведемо переговори з цього приводу, – сказав Коболєв, – і я мушу сказати, що цього разу ми підійшли до цього питання дуже близько. Це ще не остаточне рішення, але зацікавленість з обох боків є. Я сподіваюся, що найближчим часом ця зацікавленість трансформується в конкретні потоки газу».

За інформацією ONLINE.UA, мета будівництва Росією «Північного потоку 2» та можливого припинення транзиту через територію України, не має економічного обґрунтування. Головна ціль тут полягає в тому, щоб позбавити Україну доходів, які вона отримує від транспортування газу до Європи. Це приблизно 2 млрд доларів на рік.

Нагадаємо, МВФ має намір продовжити співпрацю з Україною, навіть після поразки Петра Порошенка на президентських виборах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?