У Нагірному Карабасі спалахнули нові запеклі бої
Категорія
Світ
Дата публікації

У Нагірному Карабасі спалахнули нові запеклі бої

У Нагірному Карабасі спалахнули нові запеклі бої
Джерело:  online.ua

У неділю, 4 жовтня, ситуація в Нагірному Карабасі загострилася. Влада Вірменії звинувачує Азербайджан в ударах ракетами Смерч і Полонез по Степанакерту - ракетні удари і наслідки від них показують на відео в соцмережах. Офіційний Баку повідомляє про атаки вірменських військ на Тертер і Горадіз. Влада Нагорного Карабаху заявляє, що знищила військовий аеропорт Азербайджану в Гянджі. Цю інформацію поки офіційно не підтвердили. Що відбувається в Нагірному Карабасі 4 жовтня, повідомляє ONLINE.UA.

Степанакерт, столиця невизнаного Нагірного Карабаху, під вогнем знаходиться до цих пір, в результаті чого в місті спрацювала сирена повітряної тривоги. У Вірменії заявляють, що в місті прогриміло більше десяти вибухів. Представник Міністерства оборони Вірменії Арцруни Ованесян повідомив, що під обстріл в Степанакерті потрапили цивільні об'єкти.

У відповідь на обстріл Степанакерта в Нагірному Карабасі заявили, що тепер великі військові об'єкти Азербайджану стануть мішенями для карабахської армії. Глава невизнаної республіки Араік Арутюнян закликав жителів азербайджанських міст, в яких вони розташовані, негайно покинути їх.

У Міноборони Азербайджану в той же час повідомили, що вранці 4 жовтня збройні сили Вірменії обстріляли азербайджанські міста Тертер і Горадіз Фізулінського району.

"Азербайджанська армія вживає адекватних заходів у відповідь проти ворога", - заявили у відомстві.

Важливо нагадати, що напередодні, 3 жовтня, азербайджанська армія взяла під свій контроль ряд населених пунктів невизнаного Нагірного Карабаху. У Міноборони Азербайджану уточнили, що військові звільнили від окупації Суговушан і Талиш Тертерського району, село Ашаги Абдуррахманлі Фізулінського району, села Мехді, Чахирли, Ашаги Маралян, Шейбі і Гуйджаг Джебраїльського району.

Нагадаємо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває кілька десятиліть. Причиною став Нагорний Карабах, який де-юре знаходиться на азербайджанській території, а ось фактично - під контролем вірменського командування. Війна між Вірменією і Азербайджаном тривала до травня 1994 року, але з тих пір конфлікт вважався замороженим. Азербайджанська влада вважає Карабах окупованою територією, а Вірменію - агресором.

Як відомо, 27 вересня в Нагірному Карабасі, населення якого становить близько 140 тисяч осіб поновилися запеклі бої між Вірменією і Азербайджаном. Сторони конфлікту ввели військовий стан, оголосили про мобілізацію і повідомляють про поранених і жертв серед мирного населення, а також про сотні загиблих військовослужбовців. Військові експерти оцінюють ситуацію в Нагірному Карабаху як вкрай небезпечну. Вони побоюються початку нової повномасштабної війни, до якої можуть приєднатися Туреччина, яка стоїть на стороні Азербайджану, і Росія, де підтримують Вірменію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Азербайджан звернувся з несподіваною пропозицією до Путіна, Трампа і Макрона. Азербайджанський президент Ільхам Алієв заявив, що готов до мирних переговорів з Вірменією, але тільки за умови, що Володимир Путін, Дональд Трамп і Еммануель Макрон продовжать працювати в рамках Мінської групи ОБСЄ з врегулювання конфлікту в регіоні, зберігаючи нейтралітет.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?