У НАТО дізналися про гру Путіна з найнебезпечнішою зброєю
Категорія
Політика
Дата публікації

У НАТО дізналися про гру Путіна з найнебезпечнішою зброєю

У НАТО дізналися про гру Путіна з найнебезпечнішою зброєю

Нардеп від БПП, голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фриз заявила, що українська сторона передала Альянсу інформацію про можливе завезення очолюваної Володимиром Путіним Росією хімічної зброї з Сирії до Криму.


Читайте також: У Росії зробили гучний натяк на ядерну війну з НАТО


Про це представники української делегації розповіли під час перебування в штаб-квартирі НАТО, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інтерв'ю  УНІАН.


"Ми передали аналітичну доповідь щодо конкретних фактів, які свідчать про мілітаризацію Криму, зокрема, щодо формування РФ на території Криму сучасної військової бази, яка є стратегічним об'єктом, орієнтованим вже не проти України, а проти країн-членів НАТО. Також в доповіді надані факти, які свідчать про можливе перевезення конвенційного (звичайного) і неконвенціональної (забороненого) озброєння з території Криму в напрямку Сирії, а також з Сирії в напрямку окупованого Криму", - підкреслила Фриз.


Вона привела в приклад прибуття судна Nadalina в порт Феодосії в кінці жовтня, яке розвантажували з підвищеними заходами безпеки. "Порт покинули все цивільні особи, і охорона здійснювалася військовими підрозділами. Інформація, яку ми отримали, може свідчити про розвантаження 8-10 контейнерів, які є композитними ящиками для перевезення особливо небезпечного вантажу. Виходячи з маршруту і з того, що судно перевозило виключно ці 8-10 контейнерів, які вивантажувалися досить довго - по 30 хвилин кожен, що є нетиповим, ми зробили висновок, що, швидше за все, мова йде про розвантаження боєприпасів калібру близько 200 мм, і, швидше за все, це хімічна зброя. Аналіз виду контейнерів і його розмірів дозволив припустити, що ящики подібні до тих, які використовувалися для іракських ракет «Барак-70» з хімічними боєголовками", - сказала політик.


Читайте також: Косі ракети Путіна: висновки експертів щодо зброї Кремля розбурхали мережу


Ірина Фриз зазначила, що також існує інформація про перевезення ракетних систем з Криму до Сирії: "23 листопада Босфорську протоку перетнуло судно Кизил-60, яке було придбано у України в 2015 році через монгольську фірму. Зараз воно активно використовується для транспортування озброєння російським флотом з Криму і Новоросійська на територію Сирії. Останній рейс, судячи з усього, перевіз контейнерну ракетну систему типу Club-K".


Дані висновки, за словами депутата, були зроблені на підставі відкритих даних MarineTraffic, аналізу HUMINT, а також аналізу соцмереж, який "дав змогу виявити взаємозв'язок як мінімум двох сімей, які родом з Сирії і зараз проживають на території ЄС і контролюють компанії, які обслуговують порти на території окупованого Криму і транспортують легальні і нелегальні вантажі з території Сирії в Крим, а також нелегальних мігрантів з Сирії в ЄС".


"Вся ця, але більш детальна інформація, була передана НАТО", - резюмувала Фриз.


Як повідомляв ONLINE.UA,  секретар РНБО України Олександр Турчинов заявляв, що на тлі російської агресії Україна обговорює з країнами НАТО питання спільного патрулювання Чорного моря.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?