Посол України розповіла про розкол в НАТО через шантаж Кремля
Категорія
Україна
Дата публікації

Посол України розповіла про розкол в НАТО через шантаж Кремля

Посол України розповіла про розкол в НАТО через шантаж Кремля
Джерело:  online.ua

Представник України при НАТО Наталія Галібаренко заявила, що серед країн-членів Південноатлантичного аяльнсу не має узгодженної позиції щодо України.

Джерело: "Європейська правда"

У НАТО не готові захищати Україну від російської агресії

За словами Галібаренко, за 13 років з моменту Бухарестського саміту, на якому була підтверджена можливість членства України, настав час для подальших кроків.

Однак єдності в питанні надання Україні якогось чіткого плану або дати, або року вступу немає. Звичайно, нам би хотілося мати чітку перспективу і перестати говорити про те, що тривають роки після відповідного рішення в Бухаресті і не відбувається жодного руху, - заявила український дипломат.

Галібаренко підтвердила, що думки країн-членів Альянсу розділились у питані стосовно забезпечення захисту України від російської агресії.

У нас багато прихильників всередині НАТО, які підтримують надання і ПДЧ, і прискорення вступу, але так само є і країни-скептики, - зазначила дипломат.

Посол вважає, що під час наступного саміту НАТО, який має відбутись наприкінці червня 2022 року у Мадриді, рішень щодо членства України підписано не буде.

Єнс Столтенберг (фото - nato.int)

Зараз переглядається концепція НАТО, бачення на 10 років, що визначить основні пріоритети Альянсу, як він далі буде рухатися. 10 років тому, у попередніх стратегічних документах, Росію називали як друга. Зараз інші загрози і Альянс має на них реагувати. І давайте не приховувати – є різне бачення. Є люди, які виступають категорично проти будь-якого діалогу з РФ, і є табір країн, які навпаки вважають, що лише через діалог можна домовитися з Росією і запобігти ескалації. Навіть звучить теза про те, щоб врятувати таким чином Україну, - зазначила Галібаренко.

При цьому дипломат виключила можливість переговорів НАТО з Росією стосовно висунутих Кремлем вимог.

Загроза збоку Росії 

Генсек НАТО закликав очільника Кремля відвести збройні сили від українського кордону. Єнс Столтенберг водночас не став обіцяти Володимиру Путіну виконання вимог офіційної Москви про так звані "гарантії безпеки", які напередодні опублікувало Міноборони Росії.

Вкотре підкресливши, що питання приєднання України до Альянсу залишається виключно питанням дипломатичних відносин нашої країни та НАТО, генсек нагадав, що Росія не може впливати на це рішення. Він водночас висловив готовність до переговорів щодо згаданих гарантій безпеки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?