У НАТО оцінили ризик нападу РФ на країни Балтії
Категорія
Політика
Дата публікації

У НАТО оцінили ризик нападу РФ на країни Балтії

У НАТО оцінили ризик нападу РФ на країни Балтії
Джерело:  online.ua

Керівник Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер оцінив ймовірність нападу російських військ на країни Балтії з території Білорусі, визнавши таку ймовірність низькою.

Джерело:  Maailm

Загроза збоку РФ Литві, Латвії та Естонії 

Бауер повідомив, що поки що у НАТО не спостерігають ознак підготовки РФ до нападу на країни Балтії.

Якщо ми подивимося на концентрацію російських сил у Білорусі, то ми маємо розглянути у військовому відношенні, чи це нині є загрозою для країн Балтії, точніше для Литви. Але, звичайно, треба оцінювати і те, чи є намір чи є ознаки того, що росіяни чи білоруси мають намір нашкодити...Поки ми не бачимо цього наміру, ми не очікуємо, що Росія нападе на країну НАТО, безпосередньо, через Білорусь, - повідомив Бауер.

Він висловив впевненність, що НАТО вдасться знизити напруженість навколо України та вирішити питання з безпекою у Європі шляхом дипломатичних переговорів з Кремлем.

Ми, як і раніше, вважаємо, що є дипломатичний вихід, і ми його робимо: з одного боку, намагаємося продовжувати дипломатичні переговори... З іншого боку, ми переглядаємо нашу готовність до того, щоб Росія розуміла, що якщо вони вдадуться до будь-яких дій проти Альянсу, це матиме серйозні наслідки, - заявив Бауер.

Тим часом спікер Сейму Литви Вікторія Чмілітє-Нільсен заявила, що російська агресія може сприяти прискоренню входження України до НАТО.

Фото - facebook.com/mod.mil.rus

Вона заявила, що ніхто не може забрати в України суверенне право вільно обирати свій курс у зовнішній політиці та обирати альянси на свій розсуд.

Членство в НАТО, звісно, залежить від багатьох обставин. Але я також не можу виключити, що шлях, який обрала Російська Федерація, її агресивні кроки в середньостроковій перспективі можуть мати зворотний бажанням Російської Федерації ефект, що це прискорить процес членства України або інших країн, як у випадку Швеції та Фінляндії, - підкреслила Чмілітє-Нільсен.

Зі свого боку голова уряду Естонії Кая Каллас заявила, що ЄС та США готові оперативно ввести жорсткі санкції проти РФ у разі вторгнення в Україну.

Попри інтенсивну дипломатію, ми не бачимо ознак того, що Росія знижує військову напруженість. Навпаки, нарощування військ навколо України триває, а тепер російські війська та техніка дісталися і Білорусі. Україна, Франція, Німеччина та Росія знову зустрічаються в Нормандському форматі - це важливо для тиску на Росію за допомогою дипломатії, щоб вона відмовилася від військової загрози. Ми сподіваємося побачити прогрес у реалізації мінських угод та підтримуємо зусилля Франції у цьому напрямі, - заявила Каллас.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?