У НАТО заявили про готовність втрутитися у конфлікт між Сербією та Косово
Категорія
Політика
Дата публікації

У НАТО заявили про готовність втрутитися у конфлікт між Сербією та Косово

У НАТО заявили про готовність втрутитися у конфлікт між Сербією та Косово
Джерело:  online.ua

Міжнародні сили під керівництвом НАТО, які відповідають за забезпечення стабільності в Косові (KFOR), офіційно заявили про свою готовність втрутитися, якщо між Сербією та Косово спалахне збройний конфлікт.

Джерело:  KFOR

НАТО готовий втрутитися у конфлікт між Сербією та Косово

Загальна ситуація з безпекою у північних муніципалітетах Косова залишається напруженою. Місія KFOR під керівництвом НАТО уважно стежить за ситуацією і готова втрутитися, якщо стабільність опиниться під загрозою відповідно до свого мандату, що випливає з резолюції 1244 РБ ООН від 1999 року, - йдеться в заяві Міжнародних сил під керівництвом Альянсу.

Члени Альянсу звертають увагу на те, що вони продовжують повністю підтримувати процес нормалізації відносин між Приштіною та Белградом, а також закликають всі сторони продовжувати перемовини, адже "це має вирішальне значення для регіонального миру та безпеки".

Що відомо про конфлікт Сербії та Косово

Як відомо, на півночі Косова проживають етнічні серби, які негативно ставляться до відокремлення регіону від Сербії. Вони досі користуються сербською валютою та мають сербське громадянство.

Угода 2011 року між Сербією та Косовом передбачає тимчасове – терміном на 5 років, використання мешканцями півночі Косова нейтральних документів та номерних знаків. Незважаючи на те, що перехідний період вже давно закінчився, всі намагання примусити косовських сербів перейти на національні документи лише спровокували масові протести.

Фото — kosovo-online.com

Глава Сербії Александер Вучич навіть почав натякати на можливе військове вирішення конфлікту з Косово.

На півночі частково визнаного Косова місцеві серби будують барикади, готуючись до конфлікт.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?