У НАЗК пояснили, як остаточно завершити антикорупційну кризу в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

У НАЗК пояснили, як остаточно завершити антикорупційну кризу в Україні

У НАЗК пояснили, як остаточно завершити антикорупційну кризу в Україні
Джерело:  online.ua

Національне агентство із запобігання корупції виступило за повторне введення кримінальної відповідальності за неправдиві дані у деклараціях. Перш за все йдеться про документи, в яких вказано понад 1 мільйона гривень. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву відомства.

За оприлюдненими даними, відомство вважає це єдиним шляхом боротьби проти корупції.

"За умисне зазначення недостовірних відомостей на більш ніж 1 млн грн має передбачатися позбавлення волі. Інакше ефективне запобігання корупції буде неможливим", - говориться у заяві.

НАЗК додало, в умовах антикорупційної кризи Верховна Рада повинна відновити кримінальну відповідальність за неправдиві декларації у законодавстві.

Водночас посадовці пояснили, нова стаття ККУ повинна передбачати позбавлення волі у разі неправдивого декларування на суму понад 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб - 1,051 мільйона гривень.

"У нашій країні підлітка можуть позбавити волі на декілька років за невелику крадіжку. Однак ув’язнення за брехню у декларації на мільйони гривень деякі вважають занадто суворим покаранням. Така позиція є необґрунтованою як із правової, так і з етичної точки зору, та загалом суперечить елементарній логіці", - цитує пресслужба голову НАЗК Олександра Новікова.

Також штраф не становитиме серйозної загрози для корупціонерів, оскільки вони сплачуватимуть його грошима, які отримані нечесними шляхами.

Як повідомляв ONLINE.UA, Венеціанська комісія може оцінити стан української антикорупційної системи після резонансного рішення Конституційного Суду, вважає президент Володимир Зеленський. Він звернувся з відповідним листом до голови відомства Джанні Букіккіо.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?