У Нідерландах відновився суд у справі МН17 - вже відомі перші резонансні подробиці
Категорія
Світ
Дата публікації

У Нідерландах відновився суд у справі МН17 - вже відомі перші резонансні подробиці

У Нідерландах відновився суд у справі МН17 - вже відомі перші резонансні подробиці
Джерело:  Укрінформ

8 червня в Нідерландах почалася друга частина судових слухань у справі про збитий над Донбасом пасажирський літак Boeing 777, який летів рейсом з Амстердама в Куала-Лумпур. На цих слуханнях суд підведе підсумки попереднього блоку засідань, а прокуратура виступить з презентацією кримінального розслідування злочину. Через пандемію коронавіруса засідання суду Гааги обмежили для присутніх - крім суддів, секретарів і прокурорів в залі суду будуть присутні максимум два адвоката родичів, два захисника і обмежена кількість журналістів. Уже відомо, що на суд знову не з'явилися ні один з чотирьох підозрюваних. На засіданні присутні тільки адвокати підполковника-спецназівця ГРУ РФ Олега Пулатова, який виявив бажання брати участь в судовому процесі у справі МН17. Перші резонансні подробиці з засідання суду у справі МН17 повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

Пулатова в судовому процесі представляє команда адвокатів, двоє з них знаходяться сьогодні на засіданні - Сабіна тен Дуссхате та Баудевейн ван Ейк з нідерландської юридичної фірми Sjöcrona Van Stigt. Російського спецназівця вважають одним з тих, хто відповідав за перевезення ЗРК Бук і надання екіпажу установки даних про точку для запуску ракет по цілях. Так як обвинувачені не з'явилися в суд, то на початку засідання суддя оголосив, що справа розглядатиметься в їх відсутність, і всі представлені дані будуть стосуватися всіх чотирьох - Сергія Дубинського, Ігоря Гіркіна, Олега Пулатова, а також громадянина України Леоніда Харченка.

В ході судового засідання адвокати Пулатова зажадали нової перерви в засіданні. Вони відзначили, що розслідування триває вже 6 років, а вони вивчають справу всього кілька місяців.

"Це серйозна справа і не можна пропустити жодного слова. Зараз ми відпрацювали більше 3000 сторінок, а у справі - тисячі сторінок і різних файлів", - підкреслили вони.

Захисники зазначили, що до цього засідання планували поїхати в Росію, щоб зустрітися з Пулатовим, але через коронавірус цього не змогли зробити. Адвокати пояснили, що дистанційне спілкування з Пулатовим неможливо, так як існує небезпека прослуховування.

Також вже відомо, що головуючий суддя Хендрік Стінхейс повідомив про те, що США відмовилися надавати супутникові дані про запуск ракети по літаку MH17, який збили над Донбасом в 2014 році. Був показаний тільки знімок, щоб звірити його з інформацією в меморандумі - представник прокуратура підтвердив, що вся інформація описана вірно. Суд заявив, що додаткових даних від США щодо катастрофи не буде.

Нагадаємо, пасажирський Boeing-777 малайзійських авіаліній, що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над окупованою частиною Донбасу 17 липня 2014 року. На борту літака перебувало 283 пасажири і 15 членів екіпажу - всі вони загинули. За кількістю жертв ця катастрофа потрапила в десятку найбільших авіатрагедій в історії.

В ході міжнародного слідства було встановлено, що пасажирський літак збила ракета, випущена з російського ЗРК "Бук". Даний зенітно-ракетний комплекс на Донбас поставила Російська Федерація. У перші хвилини після катастрофи бойовики оголосили про те, що збили український військовий літак, але коли стало відомо про катастрофу пасажирського Boeing-777, бойовики "ДНР" і Росія відмовилися від свого визнання і заявили, що МН17 збили українські винищувачі. Всі звинувачення на адресу Києва були спростовані Спільною слідчою групою (JIT).

19 червня 2019 Міжнародна спільна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, які вважаються причетними до транспортування і бойового застосування "Бука". Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони так званої "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збивання літака полковник ГРУ генштабу збройних сил РФ, глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубинський, підполковник-спецназівець ГРУ Олег Пулатов і громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що р одичі загиблих в катастрофі МН17 висунули бойовикам жорстку вимогу. Вони вимагають фінансову компенсацію за смерть рідних.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?