У Нідерландах виявили нову небезпечну форму ВІЛ-інфекції
Категорія
Світ
Дата публікації

У Нідерландах виявили нову небезпечну форму ВІЛ-інфекції

У Нідерландах виявили нову небезпечну форму ВІЛ-інфекції
Джерело:  online.ua

Науковці з Оксфордського університету проводили у Нідерландах дослідження мутацій вірусу ВІЛ та виявили нову небезпечну мутацію цієї інфекції.

Джерело: New Atlas

Що відомо про новий штам ВІЛ

Нова мутація ВІЛ вже отримала назву VB. Спеціалісти повідомляють, що цей штам інфекції набагато небезпечніший, а ніж попередні.

За даними проведених досліджень, новий штам вірусу викликає більше вірусне навантаження, десь у 3-3,5 рази вище ніж прийнятий стандарт.

До того ж цей штам набагато швидше призводить до смерті клітин іммуної системи, що прискорює знищення імунітету.

Через це у інфікованої людини набагато швидше розвивається СНІД. Під час проведення досліджень ця мутація ВІЛ була виявлена у 92 людей.

За словами одного з дослідників Кріса Вайтмана, остання стадія ВІЛ у носіїв виникає всього через 9 місяців після інфікування, а не через 36, як у випадку з іншими штамами.

В результаті подальших досліджень було встановлено, що ця мутація ВІЛ з'явилась ще у середині 90-х років минулого століття, а найбільший рівень інфікування у Нідерландах був зафіксований ще у 2008 році.

Однак, за словами дослідників, незважаючі на тривалий час циркулювання, ця мутація не сильно вплинула на розповсюдження захворювання.

Та навіть через декілька десятиліть ця мутація в организмі інфікованих не стає слабшою.

Під час інфікування людини вірусом ВІЛ вірусне навантаження викликає розвиток хронічного захворювання, яке може тривати протягом багатьох років. Чим вища вірусне навантаження, тим скоріше розвивається СНІД.

Фото - Flickr.com

При цьому шансів, що вірус стане менш загрозливим та дасть шанс на ремісію майжє немає.

На думку Вайтмана, краще проводити профілактику ВІЛ-інфекції, а ніж потім потребувати тривалого та дорого лікування.

Науковець підкреслює, що виявити небезпечний штам на території Нідерландів вдалось, в першу чергу, завдяки введенню сурових заходів з профілактики та контролю.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?