У Німеччині почали публічно вибачатися за спалення "відьом"
Категорія
Світ
Дата публікації

У Німеччині почали публічно вибачатися за спалення "відьом"

У Німеччині почали публічно вибачатися за спалення "відьом"
Джерело:  online.ua

Напередодні Різдва Христового та Нового року католицька церква у баварському місті Айхштет вирішила офіційно вибачитися за переслідування людей за звинуваченнями у чаклунстві 400 років тому, які зазвичай закінчувалися стратою та спаленням. Так, зазначається, що міський єпископ Грегор Марія Ханке публічно визнав переслідування невинних людей "кривавою раною в історії німецької церкви" та пообіцяв встановити у пам’ять про жертв меморіальну дошку. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на Independent.

Варто звернути увагу на те, що у ФРН масові вибачення за процеси над "відьмами" почалися ще 9 років тому, після ініціативи пастора Гартмута Гегелера. Саме він протягом останнього десятиліття не боявся та не соромився активно піднімати це питання. Після цього понад 50 німецьких міст вибачилися за свою роль у переслідуваннях.

"Церква тоді була налякана Реформацією, і процеси над "відьмами" були одним зі способів боротьби", — заявив Гартмут Гегелер в інтерв’ю The Times.

Варто також зазначити, що в Айхштеті питання активно просував Вольфрам Кастнер, митець із Мюнхена після того, як випадково натрапив на один з протоколів допитів і був шокований прочитаним. У рамках своєї кампанії він зачитував історії вбитих людей на площі перед міською церквою.

"В Айхштеті протягом XV-XVIII сторіч за звинуваченнями у "чаклунстві" катували і стратили близько 400 невинних людей, загалом у Німеччині — близько 25 тисяч, а у Європі — близько 60 тисяч. Більшість із них були жінками, хоча іноді під звинувачення потрапляли також чоловіки і діти", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно група вчених відновила зовнішність жительки Шотландії XVII-XVIII столітть, яку засудили як відьму. Жінка на ім’я Ліліас Аді (Lilias Adie) померла у тюрмі 1704 року. Одна з версій її загибелі — суїцид. Як стверджує художник-криміналіст Кристофер Ринн, він вважає Аді жертвою середньовічних упереджень.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?