У Німеччині заблокували будівництво Північного потоку-2
Категорія
Світ
Дата публікації

У Німеччині заблокували будівництво Північного потоку-2

У Німеччині заблокували будівництво Північного потоку-2
Джерело:  online.ua

У Німеччині раптово заблокували будівництво російського газопроводу "Північний потік-2", по якому Москва збирається постачати газ в Європу в обхід України. Німецькі екологічні організації оскаржили виданий Федеральним відомством з питань судноплавства і гідрографії дозвіл на продовження будівництва трубопроводу в водах ФРН від 15 січня. У зв'язку з протестом екологів виданий відомством дозвіл втратив силу, а значить будівництво продовжувати не можуть. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на телерадіокомпанію Norddeutscher Rundfunk.

"Від організацій Deutsche Umwelthilfe і Nabu надійшли відповідні електронні листи, повідомили у Федеральному відомстві морського судноплавства і гідрографії в понеділок. Таким чином дозвіл, який видано для укладання в водах Німеччини, тимчасово не має сили", - передає NDR.

Як відомо, 15 січня Федеральне відомство по судноплавству і гідрографії Німеччини видало дозвіл на будівництво трубопроводу "Північний потік - 2" в водах ФРН до кінця травня. У цьому дозволі йшлося про роботи з прокладання труб в німецькій виключній економічній зоні, загальною протяжністю ділянки близько 30 км.

Важливо відзначити, що президент Росії Володимир Путін і глава МЗС Німеччини Гайко Маас розраховують, що газопровід Північний потік - 2 буде добудований до кінця 2021 року. Вони сподіваються, що Берліну вдасться змінити ставлення США до газопроводу при новому президенті Джо Байдені. На даний момент газопровід добудований більш ніж на 90%, а остання ділянка, яку залишилося прокласти, знаходиться в водах Данії. Російський газовий монополіст "Газпром" розраховував, що газопровід буде введений в експлуатацію до кінця 2019 року, але в грудні минулого року будівництво повністю було зупинено завдяки санкціям США.

Як відомо, 7 січня парламент федеральної землі Мекленбург - Передня Померанія прийняв рішення створити регіональний фонд під назвою "Захист клімату та екології". На базі фонду "порятунку" створять комерційне підприємство для завершення будівництва газопроводу Північний потік-2. За планом, фонд повинен швидко і про запас закупити обладнання і матеріали, необхідні для завершення робіт, і передавати їх на будівництво, тим самим виводячи з-під загрози американських санкцій фірми-постачальники і підрядники. Це дозволить німецьким компаніям не порушувати режим санкцій США, так як вони будуть взаємодіяти з питань завершення будівництва через фонд. Уряд землі, на території якої знаходиться фінальна точка газопроводу, внесе в статутний капітал фонду 200 тисяч євро. Ще близько 60 млн євро додасть консорціум "Північний потік - 2".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що посол України в Німеччині Андрій Мельник терміново звернувся до німецької влади з безальтернативною вимогою - він наполягає, щоб влада ФРН закрила скандальний фонд порятунку російського газопроводу Північний потік-2 від санкцій США. Він назвав рішення уряду федеральної землі Мекленбург - Передня Померанія створити фонд для виведення фірм, добудовуючих Північний потік - 2, з-під санкцій США, обурливим скандалом, який завдасть масштабний шкоди довірі до Німеччини з боку всієї Європи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?