У Nord Stream 2 розкрили деталі щодо реалізації проєкту першої нитки газопроводу
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Nord Stream 2 розкрили деталі щодо реалізації проєкту першої нитки газопроводу

У Nord Stream 2 розкрили деталі щодо реалізації проєкту першої нитки газопроводу
Джерело:  online.ua

Станом на сьогодні процедура заповнення технічним газом першої нитки газопроводу Північний потік-2 завершена. Про це повідомляють на офіційному сайті проєкту з поставки російського топлива через Балтійське море до Німеччини.

Джерело: пресцентр Nord Stream 2

В компанії додали, що нитка наповнена в обсязі 177 млн куб. м. Такий об’єм дозволяє підтримувати рівень тиску в газопроводі у розмірі 103 бар (бар – це позасистемна одиниця вимірювання тиску, приблизно рівна одній атмосфері – ред). В Nord Stream 2 додали, що пусконалагоджувальні роботи на другій нитці тривають.

"Цього тиску досить, щоб надалі розпочати транспортування газу", – йдеться в повідомленні.

Російський посол у Великій Британії Андрій Келін заявив в своєму останньому інтерв’ю для ВВС, що Росія збільшить поставки газу в Європу по газопроводу "Північний потік – 2" одразу після того, як Німеччина остаточно схвалить його роботу.

"Росія, безумовно, не притримує газ з політичних міркувань, хоча поставки газу в Європу по трубопроводу "Північний потік – 2", як тільки Німеччина його остаточно схвалить, підуть швидше і в більших обсягах", – сказав дипломат.

Посол РФ також зазначив, що Росія вже збільшила поставки через Україну на 10%, але більше не вийде через зношене обладнання.

В свою чергу, голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив, що заява про збільшення транзиту газу через Україну, яку напередодні висловив також президент РФ Володимир Путін – неправдива.

Вітренко зазначив, минулоріч РФ забронювала 65 млрд газу, а цього року лише 40. Добові показники транзиту російського газу через Україну впали майже в два рази.

«Якщо на початку року було 180 млн на добу, зараз менше 100. Це чергова порція неправди, яка свідчить про те, що Путін нервує. Він розуміє, що той шантаж, який затіяв по всій Європі, не проходить»,– заявив Вітренко.

Небезпека проєкту "Північний потік-2" для української економіки

Фактичною метою реалізації проєкту "Північний потік-2" є розширення геостратегічного впливу Росії на країни Європейського Союзу, зокрема, встановлення домінуючої позиції на ринку енергетики.

Чи не вперше російська компанія "Газпром" матиме прямий, безперешкодний доступ до левової частки дохідних західних ринків. Перенаправляючи більшу частину газу до Німеччини, РФ зможе обійти Україну та інші країни Центральної та Східної Європи, які в енергетичному балансі наразі розраховують на російське паливо. Йдеться насамперед про небезпеку та підваження енергетичної незалежності України, Молдови та Білорусі.

Реалізація проєкту "Північний потік-2" надасть Росії економічний та політичний вплив не лише у Німеччині, але в цілому у ЄС.

Читайте також:

  • У Путіна назвали дві умови для збільшення транзиту газу через Україну.

  • Єврокомісія назвала декілька сценаріїв щодо енергетичної безпеки України.

  • Путін публічно звинуватив Україну у крадіжці російського газу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?