У Норвегії оприлюднили нові деталі щодо впливу вакцини AstraZeneca
Категорія
Технології
Дата публікації

У Норвегії оприлюднили нові деталі щодо впливу вакцини AstraZeneca

У Норвегії оприлюднили нові деталі щодо впливу вакцини AstraZeneca
Джерело:  online.ua

У Європі тривалий час шириться дискусія щодо доцільності використання для масової імунізації антикоронавірусної вакцини від компанії AstraZeneca та Оксфордського університету. Приводом стали повідомлення про нібито провокування проблем у частки пацієнтів. Група норвезьких науковців дослідила відповідне питання та оприлюднила попередні висновки своєї роботи. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на газету Verdens Gang.

За оприлюдненими даними, згаданий препарат здатний викликати в деяких людей потужну імунну реакцію, яка своєю чергою може спровокувати появу тромбів. Вчені дослідили показники трьох медиків віком до 50 років, які потрапили до лікарні Ріскхоспіталет в Університеті Осло саме з відповідними проблемами. Один з госпіталізованих пізніше помер.

“Наша теорія про те, що це сильна імунна відповідь, яка з великою ймовірністю виникла після вакцинації, знайшла підтвердження. Ми визначили специфічні антитіла у тромбоцитів, які дають картину, яка знайома нам з інших областей медицини, але викликана медикаментами”, - цитує газета професора Пола Андре Хольме.

Водночас він звернув на інший важливий фактор, який не можна уникати під час вивчення інцидентів.

“У нас є причина. Ніщо інше, крім вакцини, не може пояснити те, що ми отримали цю імунну відповідь”, - стверджує фахівець, вказуючи прямо на антитіла до COVID-19.

Нагадаємо, серед європейських країн наразі прокотилося рішення щодо тимчасової паузи у використанні розробки AstraZeneca. У наступні кілька тижнів фахівці з різних держав проводитимуть відповідні дослідження, щоб чітко встановити параметри безпеки вакцини.

Представники Всесвітньої організації охорони здоров’я тим часом наголошували на повній перевіреності препарату.

Як повідомляв ONLINE.UA, 17 березня ВООЗ нарешті прийняла рішення після припинення вакцинації АstraZeneca в країнах ЄС через чутки про небезпечні побічні ефекти, які нібито провокують у людей утворення тромбів. Експерти організації запевнили, що доказів прямого зв’язку побічних ефектів після застосування вакцини з самої ін’єкцією немає.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?