ВООЗ оновила рекомендації по вакцинації препаратом АstraZeneca
Категорія
Світ
Дата публікації

ВООЗ оновила рекомендації по вакцинації препаратом АstraZeneca

ВООЗ оновила рекомендації по вакцинації препаратом АstraZeneca
Джерело:  online.ua

17 березня ВООЗ нарешті прийняла рішення після припинення вакцинації АstraZeneca в країнах ЄС через чутки про небезпечні побічні ефекти, які нібито провокують у людей утворення тромбів. Експерти організації запевнили, що доказів прямого зв'язку побічних ефектів після застосування вакцини з самої ін'єкцією немає. У ВООЗ рекомендували продовжити вакцинацію препаратом АstraZeneca, оскільки користь цієї вакцини набагато вище, ніж ризики її використання. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Всесвітньої організації охорони здоров'я.

"Глобальний консультативний комітет ВООЗ з безпеки вакцин ретельно оцінює останні доступні дані про безпеку вакцини AstraZeneca. Як тільки цей огляд буде завершений, ВООЗ негайно повідомить про результати громадськість. В даний час ВООЗ вважає, що переваги вакцини AstraZeneca переважують її ризики, і рекомендує продовжити вакцинацію ", - йдеться в заяві ВООЗ.

Як відомо, через повідомлення про те, що у деяких пацієнтів після щеплення АstraZeneca утворилися тромби, вакцинацію цим препаратом призупинила низка країн, в тому числі Німеччина, Італія і Франція. У компанії AstraZeneca заявили, що доказів підвищеного ризику виникнення тромбів після вакцинації немає. Це ж підтверджують і в ВООЗ.

У Всесвітній організації охорони здоров'я підкреслили, що тромбоемболічні ускладнення виникають часто у людей, а венозна тромбоемболія є третім за частотою серцево-судинним захворюванням в світі. Експерти Європейської медичної асоціації також не підтвердили відомостей про те, що вакцина від розробника AstraZeneca провокує серйозні побічні ефекти. У Міністерстві охорони здоров'я України звернули увагу на реакцію ЕМА і відзначили, що новини про те, як європейські країни реально відмовляються від препарату - "черговий фейк".

Нагадаємо, для вакцинації українців зараз використовують тільки індійську вакцину Covishield, розробником якої є Оксфордський університет і компанія AstraZeneca. Covishield - це векторна вакцина, створена на основі генно модифікованого аденовірусу шимпанзе. Вона показала ефективність 82% на третій фазі випробувань. У ВООЗ стверджують, що Україна в рамках програми COVAX може розраховувати на отримання доступу ще до двох типів вакцин в першій половині року - це вакцина Pfizer та AstraZeneca. Влітку 2021 року в Україні також очікується поставка американської вакцини Novavax, яку також виготовляє найбільший в світі виробник вакцин Serum Institute. Українська влада вже забронювала 15 млн доз препарату. Novavax - це рекомбінантна вакцина, створена на основі спайк-білка молекули коронавіруса SARS-CoV-2. Вакцина Novavax показала підсумкову ефективність 89,3%. Для основного штаму показник склав 95,6%. Також препарат був протестований для нового штаму "британського" коронавіруса і показав 85,6% ефективності.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Міністерство охорони здоров'я попередив про можливі реакції на вакцину Covishield.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?