У окупований Крим приїхали європейські вчені: соцмережі обурені
Категорія
Події
Дата публікації

У окупований Крим приїхали європейські вчені: соцмережі обурені

У окупований Крим приїхали європейські вчені: соцмережі обурені

Британські історики в ході візиту до окупованого Росією Криму заявили про готовність у 2017 році почати розкопки на місцях Кримської війни.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на RG.ru.


Дослідники з Великобританії розповіли, що протягом 10 років вивчали археологічні пам'ятники, пов'язані з англійським офіцером Томасом Едвардом Лоуренсом в Йорданії, а тепер готові почати роботу в Криму.


"Від імені Брістольського університету я хочу налагодити академічне співробітництво з кримськими, російськими вченими, щоб спільно працювати над новим проектом в Криму. Брістоль - це новатор в конфліктній історії. Ми хочемо дати уявлення, як це бути солдатом тих країн, що брали участь у Кримській війні", - заявив представник університету, археолог Нейл Фолкнер.


Читайте також: Захоплений Крим відвідали два депутати з Європи: з'явилися фото і подробиці


Відзначається, що дослідження основних місць битви Кримської війни проходять вже 10 років. Так, в історико-культурному музеї-заповіднику в Бахчисараї проходять Альмінські читання, а на полі битви щороку проводять фестиваль-реконструкцію за участю британських істориків. Перш за все вчені зацікавлені в дослідженні поля Балаклавської битви, Альмінської поля та інших історичних місць.


При цьому, окупаційна "влада" Криму заявила про свою готовність надавати організаційну допомогу європейським історикам.


У соцмережах бурхливо обговорили заяву британських вчених і посперечалися щодо того, які органи України перш за все повинні відреагувати на їхні наміри. Журналіст Олександр Янковський написав: "До Криму приїхали британські археологи і збираються робити розкопки. А тепер, власне, питання. Хто повинен реагувати на приїзд археологів? Варіанти відповідей: 1. Міністерство України з окупованих територій. 2. МЗС України. 3. Ніхто. обійдеться. Як роса на сонці".



Erfan Enver Oglu Kudus: "А СБУ і розвідку забули?"


Yuriy V. Vysochin: "Як завжди - 3. Альтернатива - А. Гончаренко :)".


Anton Dvorzhak: "МЗС. Незаконний в'їзд, чорна археологія".



Yin Yan: "Через рік, може, відреагують. Як звіт писатимуть про виконану роботу".


Ruslan Olefir: "Це такі британські археологи, як Грем Філліпс британський журналіст. У будь-якому випадку МЗС і СБУ повинні дати оцінку, якщо факт незаконного в'їзду має місце бути".


Iskander Karajchuk: "Міністерство охорони здоров'я. Оскільки то що приїхало, воно явно не в собі".


Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  суд Амстердама ухвалив рішення повернути Україні скіфське золото, яке було вивезено на виставку в Нідерланди до анексії Криму та на яке претендувала Росія.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?