У платіжках за комуналку з’являться додаткові показники – Міненерго
Категорія
Економіка
Дата публікації

У платіжках за комуналку з’являться додаткові показники – Міненерго

У платіжках за комуналку з’являться додаткові показники – Міненерго
Джерело:  online.ua

Вартість газу для споживачів визначатиметься показниками його якості, а в платіжках буде додатково вказуватися спожитий обсяг теплової енергії у перерахунку на кіловат-години. 

Джерело: Міненерго

2 листопада Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії".

Документ передбачає надання права Кабінету міністрів ухвалювати рішення про перехід на розрахунки та балансування на ринку природного газу в одиницях енергії. Основною метою такого переходу є запровадження диференціації вартості газу, виходячи з показників його якості.

"Закон передбачає, що у платіжках за послугу постачання теплової енергії буде додатково вказуватись спожитий обсяг теплової енергії у перерахунку на кіловат-години. Це сприятиме підвищенню енергоефективності у побутовій сфері за рахунок того, що споживач матиме змогу порівнювати спожиті обсяги газу в одиницях енергії з іншими видами енергії (наприклад, електроенергії) і управляти власним споживанням", - пояснили в Міненерго.

Облік природного газу в енергетичних одиницях є більш об’єктивним, оскільки забезпечується більш коректне та справедливе ціноутворення, полегшується складання енергетичного балансу підприємств та стає більш прозорим аналіз ефективності використання газу у порівнянні з іншими енергоносіями. Крім того, споживачі будуть сплачувати справедливу ціну за газ, що залежатиме від його якості, а не обсягу споживання. Таку думку з цього приводу озвучив заступник міністра енергетики Максим Немчинов.

Закон сприятиме приведенню до параметрів газу на митному кордоні з ЄС

Також очікується, що закон сприятиме приведенню параметрів газу на внутрішньому ринку до його параметрів на митному кордоні України з ЄС. Це стане передумовою для інтеграції українського ринку з газовим ринком ЄС, зокрема залучення європейських партнерів до використання газотранспортної системи України та її газосховищ.

Читайте також:

  • У команді Путіна назвали дві умови для збільшення транзиту газу через Україну

  • Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі

  • Криза цін на газ провокує банкрутство компаній у Великій Британії: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?