У Путіна виправдали війська на кордоні захистом від "вибухонебезпечної" України
Категорія
Політика
Дата публікації

У Путіна виправдали війська на кордоні захистом від "вибухонебезпечної" України

У Путіна виправдали війська на кордоні захистом від "вибухонебезпечної" України
Джерело:  online.ua

У Кремлі прямо назвали Україну “вибухонебезпечним регіоном”, аби виправдати надзвичайну військову присутність біля спільного кордону.

Джерело: заява Дмитра Пєскова

За словами прессекретаря російського президента Володимира Путіна, подібні заходи нібито ухвалюють будь-які держави у таких умовах.

“Безумовно, зараз, на жаль, Україна знову перетворюється в потенційно дуже нестабільний регіон. І, звичайно, будь-яка країна, яка має у своїх кордонів нестабільний регіон, небезпечний, вибухонебезпечний регіон, звичайно, країна вживає необхідних заходів для забезпечення власної безпеки”, - стверджує представник Кремля.

Також він наголосив, що нібито офіційний Київ роздумує над силовим вирішенням війни на Донбасі, а згодом ситуація внаслідок таких рішень перетвориться на повторення трагедії в боснійській Сребрениці.

“У випадку початку бойових дій та у випадку потенційного повторення там людської катастрофи, схожої на Сребреницю, про що вже говорив, до речі, президент Путін, ні одна країна світу не залишиться в стороні. І всі країни, включно з Росією, будуть вживати заходів, щоб таких трагедій більше не траплялося”, - наголосив Пєсков.

На уточнювальне питання про те, чому Кремль регулярно апелює до епізоду з масового вбивства під час війни в Югославії, представник Путіна відповів — висновки нібито ґрунтуються на діях української сторони.

“На підставі неконтрольованих дій різних підрозділів збройних сил України, на підставі домінування націоналістичних настроїв, на підставі розпалювання абсолютної ненависті до населення самопроголошених республік, що потенційно загрожує повторенням таких дій, про які ми з вами говорили”, - додав він.

Що сталося у Сребрениці

Під час війни в Югославії підрозділи сербської армії влітку 1995 року взяли під контроль населений пункт боснійських мусульман Сребрениця. Там упродовж кількох наступних днів сталася різанина, жертвами якої за даними Міжнародного трибуналу з Югославії стали від 7 до 8 тисяч чоловічого населення.

Провину за цю трагедію міжнародне право поклало на сербського генерала Ратко Младича. Його засудили на довічне ув’язнення після арешту та екстрадиції до Гааги.

На території Сребрениці рішенням ООН на початку війни було встановлено спеціальний анклав, який мав би бути “зоною безпеки”, однак сербські військовослужбовці проігнорували цей факт. Нідерландські миротворці не змогли встати на перешкоді, за що їх визнали частково винними у трагедії.

У 2015 році Радбез ООН намагався провести голосування з приводу визнання різанини геноцидом, оскільки жертв обирали виключно за етнорелігійним принципом. Росія на правах постійного представника структури наклала на рішення вето.

Попри таке лицемірство в оцінці подій минулого, російська сторона неодноразово звинувачувала Київ у намірах влаштувати "Сребреницю" на Донеччині та Луганщині.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?