У Путіна визнали свою вигоду від невиконання мінських угод щодо Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

У Путіна визнали свою вигоду від невиконання мінських угод щодо Донбасу

У Путіна визнали свою вигоду від невиконання мінських угод щодо Донбасу
Джерело:  online.ua

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров визнав вигоду для Кремля від тривалого невиконання мінських угод щодо врегулювання війни на Донбасі. Водночас кремлівський дипломат дорікнув Києву невиконанням цих домовленостей. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інтерв’ю політика одному з найбільш одіозних пропагандистів — Володимиру Соловйову.

За його словами, домовленості в Мінську залишаються “невбиваємими”.

“Ми зацікавлені в тому, щоб мінські домовленості залишалися на столі. Вони затверджені Радою Безпеки ООН і містять домовленості, від яких дуже важко йти. Якщо є документ, абсолютно “невбиваємий”, якщо люди намагаються виправдати свої дії по його невиконання смішними запевненнями, в дипломатичному плані нам це вигідно”, - оголосив Лавров.

Він стверджує, що неодноразово обговорювалися різні компроміси для втілення пунктів мінських угод. Зокрема, обговорювалася так звана “формула Штайнмаєра”.

“(Їх) не виконують. Значить, поки що Донбас живе так, як живе”, - наголосив Лавров.

Нагадаємо, що у мінських домовленостях містяться кілька ґрунтовних моментів, серед яких повне припинення й відведення техніки, амністія, проведення виборів на окупованому Донбасі. Головна суперечка у тому, в якому порядку виконувати ці кроки. Російський агресор вимагає, наприклад, провести вибори до повернення кордону й територій під державний контроль, що фактично стане легітимізацією “ДНР” і “ЛНР”.

“Формула Штайнмаєра” - ініціатива колишнього міністра закордонних справ Німеччини Франк-Вальтера Штайнмаєра. Він запропонував повернути український контроль в ОРДЛО і на кордоні у момент, коли вибори на Донбасі визнають на міжнародному та незалежному рівні такими, які відбулися. Утім, це не прибрало суперечку про алгоритм, оскільки Кремль не погоджується на виведення чи роззброєння військ, а Київ не бачить навіть можливим провести вибори в окупації.

Водночас українська сторона звертає увагу на невідповідність програми “Мінська” сьогоденним умовам, оскільки той підписаний, коли конфлікт тривав лише місяці. Російський режим називає такі зауваження саботажем процесу врегулювання.

Як повідомляв ONLINE.UA, президент Володимир Зеленський під час відвідування зони бойових дій на Донбасі звернув увагу на обстріли, що посилилися упродовж останніх днів. Державний лідер стверджує, що це прямо пов’язано з переговорами щодо врегулювання конфронтації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?