У Раді анонсували компенсації українцям за втрати на комуналку в січні
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Раді анонсували компенсації українцям за втрати на комуналку в січні

У Раді анонсували компенсації українцям за втрати на комуналку в січні
Джерело:  online.ua

З 1 січня в Україні значно зросли тарифи на комунальні послуги, через що по Україні прокотилася хвиля протестів. У ситуацію за дорученням президента України втрутився уряд, який вже знизив тарифи на газ з 1 лютого. Але платіжки за січень громадянам країни прийдуть за завищеними тарифами і людям доведеться переплатити за комунальні послуги. Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков закликав уряд врегулювати і цю ситуацію. Він вважає, що Кабмін повинен винести постанови, а парламентарії внести зміни до держбюджету на 2021 рік, щоб компенсувати українцям втрати в січні. З відповідною пропозицією він виступив 25 січня на засіданні погоджувальної ради парламенту, яке транслюється на каналі Верховної Ради в YouTube, передає ONLINE.UA.

"Усі погодилися з тим, щоб звернутися до Кабінету міністрів та в максимально стислі терміни напрацювати зміни, що дозволять компенсувати субсидіями всі ті втрати, які люди понесли за січень місяць. До цього ми як Верховна рада готові приєднатися і через постанови, і через зміни до державного бюджету Україна ", - сказав Разумков.

Як відомо, 11 січня, після того, як українці вийшли на протести проти підвищення тарифів, Зеленський доручив негайно знизити тарифи на газ в Україні, які з початку року значно підвищили. Буквально за тиждень уряд знайшов спосіб врегулювати ціни, яка тепер буде єдиною для всіх - 6,99 грн за кубічний метр. Встановлені тарифи нижче на 1,5 грн за куб від тих, що діяли в 2018-2019 роках. У Кабміні нагадали, що в зимові місяці минулих років платіжки в середньому становили 2,5-3 тисячі гривень. Завдяки зниженню тарифів, як запевняють в уряді, середня платіжка буде приблизно на 500 грн менше. Також в уряді запевняють, що одержувачі субсидій в Україні не відчують подорожчання комуналки в січні 2021 року.

Нагадаємо, з 1 січня 2021 року в Україні подорожчали газ для населення, холодна вода і електроенергія. Тарифи постачальники природного газу встановили від 6,99 до 10,8 гривні за кубометр. Показник максимальної ціни збільшився на 20,5%. НАК "Нафтогаз" для побутових споживачів підвищив тарифи до 7,22 грн за кубометр. Подорожчання холодної води заплановано в середньому на 10-15%. Підвищення тарифів на електроенергію буде відбуватися поетапно. Але вже з січня за світло доведеться платити в середньому на 30% більше.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський доручив терміново перевірити всі тарифи в Україні, щоб припинити спекуляції на рівні місцевої влади.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?