Зеленський доручив терміново перевірити всі діючі тарифи в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський доручив терміново перевірити всі діючі тарифи в Україні

Зеленський доручив терміново перевірити всі діючі тарифи в Україні
Джерело:  online.ua

З 1 січня в Україні значно зросли тарифи на комунальні послуги, через що по Україні прокотилася хвиля протестів. У ситуацію за дорученням президента України втрутився уряд, який вже знизив тарифи на газ. Тепер український глава Володимир Зеленський доручив перевірити всі тарифи, які діють в Києві і містах України, щоб припинити спекуляції на рівні місцевої влади. Відповідне завдання він поставив керівнику Офісу Президента України Кирилу Тимошенко, відповідального за регіональну політику. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ОПУ.

"З огляду на появу в публічному просторі різних спекулятивних заяв щодо формування тарифів на рівні міст і сіл країни, а також безпідставні спроби окремих представників місцевої влади обґрунтувати перед суспільством додаткове зростання тарифів понад рівень, який вже викликає значні питання з точки зору справедливості, Глава держави доручає провести повний аудит існуючих тарифів в місті Києві та в усіх областях України, зіставити ціноутворення за різні проміжки часу, а також отримати вичерпні роз'яснення від відповідних керівників на місцях за завищеними тарифами і тарифній політиці в цілому. Перш за все це стосується саме тарифів на опалення, побутовий газ і користування пасажирським транспортом", - йдеться в повідомленні ОПУ.

Особливу увагу, як зазначив Зеленський, важливо приділити специфічним непрозорим "тарифним проектам" окремих керівників міст. Йдеться про штрафи за евакуацію авто, встановлення тарифів за користування загальнодоступними частинами публічного простору.

"Завданням всіх представників системи державної влади є робота в інтересах громадян. Нагадуємо, що якість управлінської роботи на місцях не може вимірюватися листуванням і згадками у ЗМІ, а має конкретне вираження в платіжках", - привели в ОПУ слова Зеленського.

Як відомо, 11 січня, після ттого, як українці вийшли на протести проти підвищення тарифів, Зеленський доручив негайно знизити тарифи на газ в Україні, які з початку року значно підвищили. Буквально за тиждень уряд знайшов спосіб врегулювати ціни, яка тепер буде єдиною для всіх - 6,99 грн за кубічний метр. Встановлені тарифи нижче на 1,5 грн за куб від тих, що діяли в 2018-2019 роках. У Кабміні нагадали, що в зимові місяці минулих років платіжки в середньому становили 2,5-3 тисячі гривень. Завдяки зниженню тарифів, як запевняють в уряді, середня платіжка буде приблизно на 500 грн менше.

Нагадаємо, з 1 січня 2021 року в Україні подорожчали газ для населення, холодна вода і електроенергія. Тарифи постачальники природного газу встановили від 6,99 до 10,8 гривні за кубометр. Показник максимальної ціни збільшився на 20,5%. НАК "Нафтогаз" для побутових споживачів підвищив тарифи до 7,22 грн за кубометр. Подорожчання холодної води заплановано в середньому на 10-15%. Підвищення тарифів на електроенергію буде відбуватися поетапно. Але вже з січня за світло доведеться платити в середньому на 30% більше.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що підвищення тарифів на газ для населення України було головною умовою МВФ для виплати кредиту - з 2017 року українська влада перебувала в складному переговорному процесі з газового питання, за яким ледве вдалося досягти компромісу. І тепер, після виникнення кризової ситуації з тарифами в Україні, газове питання і зобов'язання України щодо нього знову встали на перший план переговорів. У МВФ стурбовані тим, що український уряд знову вирішив регулювати ціни на газ і знизив їх для населення на 30%. У Фонді нагадали Києву про чіткі зобов'язання за ринковим тарифоутворення на ринку природного газу. Глава українського уряду Денис Шмигаль повідомив, що привів місії МВФ всі аргументи, які підтверджують вимушене зниження тарифів. В "Нафтогазі", за його словами, також запевнили Фонд, що Україна не виходить за рамки своїх зобов'язань. Глава Кабміну переконаний, що співпраця з МВФ продовжиться в абсолютно конструктивному режимі і переговори по кредитному питанню продовжаться в запланованому порядку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?