У Раді анонсували скасування переведення годинників на літній час
Категорія
Україна
Дата публікації

У Раді анонсували скасування переведення годинників на літній час

У Раді анонсували скасування переведення годинників на літній час
Джерело:  online.ua

В Україні хочуть скасувати сезонне переведення годинників. Верховна Рада вже підтримала законопроєкт "Про обчислення часу в Україні" (№4201), що передбачає скасування переходу на літній і зимовий час, а голосування за нього в цілому заплановано на 19 березня. Важливо відзначити, що в прикінцевих положеннях законопроєкту казано, що в разі прийняття закону в цілому він вступить в силу через три місяці після його офіційного опублікування в парламентській газеті "Голос України", але депутати хочуть виключити цю норму із фінального тексту документа. А це означає, що якщо закон приймуть, то він вступить в силу відразу ж і переведення годинників 28 березня скасують. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Згідно з порядком денним, ми будемо розглядати законопроєкт №4201 у другому читанні на засіданні комітету економічного розвитку в середу. Це означає, що вже в п'ятницю ми зможемо розглянути його і в сесійній залі парламенту", - повідомила заступниця голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа.

Вона уточнила, що з прийняттям закону № 4201 в Україні більше не буде необхідності переводити годинники на літній час, що має відбутися в ніч на 28 березня. Разом з тим, як зазначила парламентарка, якщо ж виникнуть будь-які труднощі або Рада не встигне проголосувати за ухвалення відповідного закону, то українцям доведеться ще двічі переводити годинники - 28 березня і 25 жовтня.

Нагадаємо, перехід на літній і зимовий час в Україні почали ще в 1981 році, а в 1996 році переведення годинників регламентували на законодавчому рівні. Таку практику вперше ввели англійці з метою економії електроенергії, але з часом стало зрозуміло, що ця економія зводиться до нуля, тому багато країн відмовилися від переведення годинників. Серед цих країн: Білорусь, Ангола, Ісландія, Китай, Росія, Кенія, Індія, Об'єднані Арабські Емірати, Японія, Південна і Північна Корея і інші.

В Україні вже робили декілька спроб відмовитися від переходу на літній і зимовий час. Але депутати так і не змогли затвердити ініціативу через невдоволення жителів Західної України, де поскаржилися на те, що людям на роботу і дітям в школу доведеться ходити по темряві. Разом з Україною практика сезонного переведення годинників до сих пір використовується більш ніж в 100 країнах світу. У 2018 року жителі Євросоюзу підтримали скасування сезонного переведення годинників. У березні 2019 року Європейський парламент проголосував за скасування практики переведення годинників з 2021 року, після чого Єврокомісія запропонувала країнам ЄС в індивідуальному порядку вибрати зимовий або літній час як постійне. Дискусії з цього питання досі тривають в ЄС. Справа в тому, що в багатьох країнах побоюються неузгодженості загального тимчасового простору.

Тепер же депутати рішуче налаштовані скасувати необґрунтоване переведення годинників, тим більше що це негативно відбивається на здоров'ї людей, оскільки збиває біоритми. У Раді прийшли до висновку, що не існує жодного доказу, що переведення годинників дозволяє економити електроенергію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що перехід на літній час в Україні в 2021 році повинен відбутися в останню неділю березня. Переводять годинник за традицією о 3 годині ранку в ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня. При переході на літній час стрілки годинника потрібно буде перевести на годину вперед.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?