У Раді офіційно виступили проти виборів Лукашенка - що відомо
Категорія
Політика
Дата публікації

У Раді офіційно виступили проти виборів Лукашенка - що відомо

У Раді офіційно виступили проти виборів Лукашенка - що відомо
Джерело:  online.ua

Легітимність президентських виборів в Білорусі, які передбачувано виграв Олександр Лукашенко, визнали лише кілька країн. Тим часом в Верховну Раду подали проєкт постанови про невизнання голосування. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт парламенту.

Згідно з оприлюдненими даними, документ вже відправили на розгляд керівництву.

Серед його ініціаторів — Олексій Гончаренко, Микола Княжицький, Михайло Бондарь, Володимир Ар'єв, Софія Федина, Ірина Фріз (усі з фракції "Євросолідарність"), Соломія Бобровська, Юлія Клименко, Рустем Умеров (фракція "Голос"), Ігор Гузь (угрупування "За майбутнє") та позафракційниця Оксана Савчук.

Станом на вечір у п'ятницю, 14 серпня, текст проєкту чи пояснювальна записка все ще відсутні.

Нагадаємо, вибори президента Білорусі відбулися минулої неділі, 9 серпня. Закриття виборчих дільниць того ж вечора відзначилося початком масових протестів, які тривають досі.

Білоруські силовики, особливо у перші дні й ночі, діяли надзвичайно жорстоко — вони використали гумові кулі, світло-шумові гранати, побиття та масові затримання. Загалом в ізолятори потрапили тисячі активістів та звичайних перехожих. Масово людей почали звільнювати лише напередодні, усі вони розказують про катування й знущання.

Тим часом влада й сам Лукашенко буквально ображають активістів та стверджують — усі протесті зрежисовані, їх учасники здебільшого безробітні та особи з кримінальним минулим.

З середини тижня по всій республіці почалася хвиля страйків на промислових підприємствах. Люди вимагали проведення чесних виборів. Президент лише відмахнувся від робітничих протестів — нібито причетні до них десятки людей, але аж ніяк не тисячі.

Як повідомляв ONLINE.UA, 14 серпня Центральна виборча комісія Білорусі нарешті оприлюднила офіційні та остаточні підсумки виборів – наголошується, що у чинного білоруського лідера Олександра Лукашенка 80% голосів, а у його головної суперниці Світлани Тихановської — 10%.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?