У Раді розкрили деталі майбутнього обміну полоненими з РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

У Раді розкрили деталі майбутнього обміну полоненими з РФ

У Раді розкрили деталі майбутнього обміну полоненими з РФ
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді оголосили про передачу фінального варіанту списків на обмін утримуваними особами з російським агресором, який обговорюють вже багато місяців.

Джерело: Громадське радіо

За словами омбудсвумен парламенту з питань прав людини Людмили Денісової, наразі українська сторона знає про 285 громадян, яких незаконним чином затримали та утримують на окупованих територіях.

Уповноважена звернула увагу на надзвичайні складнощі в роботі у напрямку обміну, якщо необхідний саме результат.

“У нашому списку, який стосується якраз повернення наших громадян, які незаконно були затримані й утримуються у місцях несвободи в ОРДЛО – 285 людей, з них 44 – це військовослужбовці”, - додала вона.

Українських громадян, яких необхідно повернути, вкрай багато. Влада фіксує збільшення кількості людей, яких утримує окупаційний режим на Донеччині й Луганщині, а також безпосередньо російська сторона — в окупованому Криму.

Денісова пояснила, так звані “уповноважені” на окупованих територіях сходу України, стверджують — нібито українська сторона не виконала домовленостей, тому з цієї причини попередні обміни 2019 та 2020 років незавершені. Представники окупантів таким чином дорікають Києву не проведеним “процесуальним очищенням”, без якого вони відмовляються розглядати питання обміну.

Своєю чергою представниця України звернула увагу на можливість рухатися шляхом обміну у форматі “всіх на всіх”.

“Але нічого зараз не відбувається. Я знаю, що і президент, і всі високопосадовці, які опікуються цими питаннями, на всіх майданчиках про це говорять”, - резюмувала Денісова.

Наразі на різних рівнях тривають перемовини з приводу майбутнього обміну. Для нього необхідна політична воля, а відноситься це здебільшого до Кремля та особисто лідера російського режиму Володимира Путіна.

З часу проведення останніх обмінів минув приблизно, рік, а окупаційна сторона тим часом звинувачує Україну в невиконанні вимог та відсутності буцімто відповідних списків.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?