У Раді розповіли, як розбиратимуться з офшорами Порошенка
Категорія
Політика
Дата публікації

У Раді розповіли, як розбиратимуться з офшорами Порошенка

У Раді розповіли, як розбиратимуться з офшорами Порошенка
Джерело:  online.ua

Члени комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Верховної Ради України мають намір ініціювати створення тимчасової парламентської слідчої комісії для розслідування «панамської справи», пов'язаної з офшорами президента Петра Порошенка.
Про це ONLINE.UA повідомив секретар комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності ВР, нардеп Максим Поляков ("Народний фронт").
«Ми вже попередньо обговорили це питання з деякими членами нашого комітету і його головою Сергієм Рибалкою і дійшли висновку, що наступного тижня, який буде сесійним, будемо ініціювати створення тимчасової слідчої комісії з розслідування справи, пов'язаної з офшорними рахунками президента», - повідомив депутат.
За його словами, до розслідування депутати активно залучатимуть міжнародні організації, оскільки мова йде про офшорні компанії, розташовані за межами України. «Будемо звертатися в міжнародні фінансові організації з проханням допомогти в розслідуванні цієї справи", - зазначив Поляков.
Водночас голова комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності ВР нардеп (Радикальна партія Олега Ляшка) Сергій Рибалка інформацію Полякова не прокоментував.
Помічник ще одного члена цього комітету ВР, нардепа Руслана Демчака (БПП), повідомила, що питання про створення слідчої комісії з членами комітету на офіційному рівні не обговорювалося, в зв'язку з чим це може бути ініціативою всього лише одного або двох депутатів.
Втім, створити парламентську слідчу комісію хочуть не тільки члени фінансового комітету парламенту. Про це заявили і інші народні депутати.
«Я думаю, Верховній Раді необхідно створити незалежну комісію з числа юристів і фінансистів, які повинні провести відкрите розслідування, до публічних допитів і відкритих засідань. Кінцевий звіт і аналіз опублікованих документів цією комісією і може стати єдиною гідною відповіддю на "панамагейт", - написав у Facebook нардеп (фракція БПП) Мустафа Найєм. Глава РП Олег Ляшко також закликав створити спеціальну слідчу комісію в парламенті з розслідування ситуації з офшорними рахунками Порошенка.
На думку низки експертів, створювати слідчу комісію у ВР немає сенсу, оскільки її діяльність навряд чи буде результативною. «Як показує досвід, робота таких комісій ні до чого не призводить. А депутати робитимуть заяви про створення такої комісії, швидше за все, щоб охолодити суспільство і зам'яти скандал, пов'язаний з офшорами», - вважає старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.
За його словами, розповіді про те, що активи президента планувалося зібрати за кордоном в «необхідній для продажу великого українського бізнесу юридичній формі», викликають подив у юристів. «Дійсно, офшорні компанії створюються для продажу великих українських компаній і, зокрема, банків. Але це робиться тільки з однією метою - не платити податки в Україні», - стверджує Кравець.
Екс-міністр економіки України Віктор Суслов не так скептично налаштований щодо роботи парламентської слідчої комісії.
«Наприкінці 90-х я сам очолював подібну комісію у ВР, створену для розслідування незаконних операцій НБУ з валютними резервами. І наше розслідування, вважаю, було успішним», - згадав він.
Тоді комісія ВР за підсумками розслідування звинуватила керівництво НБУ в використанні коштів валютних резервів країни в комерційних цілях. У березні 2001 року за висунутими нею звинуваченнями в порушенні правил валютних операцій та зловживанні службовим становищем був заарештований і засуджений перший заступник голови НБУ Володимир Бондар.
Але Віктор Суслов не виключає, що в нинішніх умовах політичної кризи і внутрішньої боротьби за владу процес розслідування парламентської комісії буде політизований, тому її дії не стільки допоможуть розібратися в ситуації з офшорами, скільки ще більш зашкодять репутації і економіці країни.


Більше про офшорний компромат на Петра Порошенка читайте тут.


Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?