У Раді відреагували на провал переговорів і нові вимоги МВФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Раді відреагували на провал переговорів і нові вимоги МВФ

У Раді відреагували на провал переговорів і нові вимоги МВФ
Джерело:  online.ua

Влада України і експерти МВФ так і не змогли домовиться про виплату другого кредитного траншу за програмою stand by. Серед проблемних питань, зокрема, залишилися прийняття законів про Вищу раду правосуддя і НБУ, про незалежну роботу НАБУ і САП, обмеження тарифів, введених цієї зими на енергоринку. 15 лютого переговорний процес прокоментував глава фінансового комітету Верховної ради Данило Гетманцев. Він допустив, що Україна в 2021 році може залишитися без кредитного траншу МВФ, що не стане для нашої країни катастрофою. Також Гетманцев прокоментував нові вимоги МВФ і дав зрозуміти, що вони перейшли "червоні лінії". Про це Гетманцев заявив на брифінгу, передає ONLINE.UA.

"Нам пройти 21-й рік без чергового траншу МВФ буде набагато важче, але це ні в якому разі не буде катастрофою. У нас є відповідні ресурси, у нас є відповідні можливості, щоб це здійснити. Ніякої катастрофи не буде. Будуть виконані бюджетні зобов'язання , буде в країні фінансова стабільність, буде валютна стабільність ", - пояснив Гетманцев, що буде з економікою України без траншу МВФ.

Глава фінансового комітету Ради підкреслив, що співпраця з будь-яким міжнародним партнером можлива в тому випадку, коли задоволені інтереси обох сторін - України та партнера. Він не зміг назвати, які вимоги висунув МВФ Україні, але дав зрозуміти, що вони перейшли червоні лінії і влада зараз шукає баланс, щоб переговори завершилися позитивно, МВФ виплатив транш, але при цьому були забезпечені і враховані інтереси простих українців, як в рівні доходів , так і в тарифній політиці.

Як відомо, місія МВФ перебувала в Україні в період з 21 по 23 грудня і з 11 січня по 12 лютого. Фахівці Фонду обговорювали з представниками влади України прогрес у проведенні реформ, які є частиною програми stand-by.

Нагадаємо, МВФ 9 червня минулого року затвердив для України нову програму stand-by на 18 місяців в розмірі $ 5 млрд, з яких вже отримано перший і поки єдиний транш в розмірі $2,1 млрд. Керівництво Україи розраховувало вже в лютому отримати згоду на виплату нового кредитного траншу в розмірі 700 тисяч доларів після того, як програма stand-by фактично була поставлена "на паузу" через сумніви МВФ в дотриманні Україною базових принципів співпраці за програмою. Переговори були відновлені після запевнень президента України Володимира Зеленського про прихильність реформам і боротьбі з корупцією.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава НБУ відповів на нові вимоги МВФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?