У Раді ввели сенсорне голосування, яке викоренить кнопкодавство
Категорія
Політика
Дата публікації

У Раді ввели сенсорне голосування, яке викоренить кнопкодавство

У Раді ввели сенсорне голосування, яке викоренить кнопкодавство
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді попередили про нанесення остаточного удару по одній з найважливіших проблем українського парламенту - кнопкодавству. Неперсональне голосування витримало введення суворих штрафів раніше, а до цього роками існувало серед нардепів будь-якого скликання. Порушення стали настільки поширеними, систематичними та навіть звичними, що отримали спеціальне слово-позначення. Вже найближчими днями у Раді почнуть працювати з використанням сенсорної кнопки під час голосувань. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву спікера Дмитра Разумкова.

За словами політика, парламент наразі обладнаний додатковими камерами спостереження та сенсорною системою.

“Вона працює, вона пройшла перевірку. З цього пленарного тижня ми вже зможемо використовувати її під час засідань, вона відповідає всім нормам. У нас є офіційне заключення, що вона може використовуватися”, - наголосили у Раді.

Разумков виступив із пропозицією до керівників парламентських фракцій і депутатських груп. Вона полягає у зборах у вівторок, 2 березня, для тестування роботи сенсорної кнопки.

Нагадаємо, що раніше особисто парламентський спікер протестував роботу системи у Київській міськраді, де вона вже працювала тривалий час. Йому демонстрував техніку особисто столичний мер Віталій Кличко.

"Голосування відбувається виключно, коли ти натискаєш одночасно дві кнопки і чекаєш до завершення волевиявлення. В іншому разі голос не буде зараховано. Це унеможливлює голосування за іншого депутата. Ми є єдиною радою в країні, де унеможливили неперсональне голосування. Жодного разу з 2015 року, відколи встановили цю систему, у нас не було блокування трибуни, бійок чи конфліктів. Якщо депутати не погоджуються з голосуванням за ті чи інші проєкти рішень, вони виймають картки. Кворуму немає – і нам потрібно шукати компроміс”, - стверджує він.

Як повідомляв ONLINE.UA, спікер Верховної Ради Дмитро Разумков звернув увагу на суперечливий момент в українському законодавстві щодо санкцій. Він вважає, Рада національної безпеки та оборони не повинна мати де-факто одноосібні повноваження для таких рішень. Голова парламенту припустив, що закон про введення рестрикцій у майбутньому необхідно буде переглянути й змінити.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?