У Росії Путіна піймали на цинічній брехні - деталі нового скандалу
Категорія
Світ
Дата публікації

У Росії Путіна піймали на цинічній брехні - деталі нового скандалу

У Росії Путіна піймали на цинічній брехні - деталі нового скандалу
Джерело:  online.ua

Президент РФ Володимир Путін оприлюднив нову статтю на тему Другої світової війни. Історик та дослідник архівів Ігор Петров заявив про використання лідером неправдивих цитат. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на його Facebook.

За словами експерта, йдеться про цитування нацистського диктатора Адольфа Гітлера.

"Гітлер прямо говорив: "Наша політика у відношенні до народів, що населяють широкі простори Росії, повинна полягати у тому, щоби підтримувати будь-яку форму суперечок та розколу", - говориться у президентській статті.

Петров пояснив, Путін не позначив джерело цієї фрази. Його можна відстежити завдяки іншим згадкам. Цитата походить з книги Генрі Пікера "Застольні розмови Гітлера". Водночас вона не виглядає ідентично до тієї, що є у статті.

"І тому, керуючи підвладними нам на сході земель рейху народами, необхідно користуватися одним головним принципом, а саме: надавати простір тім, хто хоче мати індивідуальні свободи, уникати жодні форми державного контролю й таким чином робити усе, щоб ці народи знаходилися на якомога низькому рівні культурного розвитку", - таке твердження можна знайти у книзі.

Історик додав, працю Пікера детально вивчили у 2019 році. Вчені встановили, що той не цитував фюрера буквально, а користувався зміненими висловами інших людей з його оточення. Ба більше, змінені вони були вже у пізні часи.

Іншим "пікантним моментом" для статті Путіна стає той факт, що книга Пікера увійшла у 2010 році до федерального переліку екстремістських матеріалів РФ.

Нагадаємо, статтю Путін оприлюднив напередодні завдяки американському виданню The National Interest. У матеріалі російський президент філософствує на тему початку Другої світової війни та називає її головну причину — бездіяльність країн Заходу.

Як повідомляв ONLINE.UA, глава МЗС Естонії публічно жорстко розкритикував позицію президента Росії щодо окупації Радянським Союзом країн Балтії в роки Другої світової війни. Зазначається, що міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу у своєму стилі засудив позицію глави РФ щодо інтерпретації історії країн Балтії в роки Другої світової війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?