У Росії вибухнув ядерний реактор: вчені розповіли причину аварії
Категорія
Світ
Дата публікації

У Росії вибухнув ядерний реактор: вчені розповіли причину аварії

У Росії вибухнув ядерний реактор: вчені розповіли причину аварії
Джерело:  fontanka.ru

Федеральний ядерний центр Всеросійського науково-дослідного інституту експериментальної фізики у м. Саров опубліковав заяву про причину аварії, яка сталась 8 серпня у Архангельській області. Вчені визнали, що люди поблизу Северодвинська загинули в результаті вибуху малогабаритного ядерного реактора. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт «Фонтанка».

Заява вчених була опублікована 11 серпня на сайті міської газети «Колючий Саров» і показана по місцевому телебаченню.

Як заявили директор Російського федерального ядерного центру у Сарові Валентин Костюков і науковий керівник центру В’ячеслав Соловйов, вибухнув ядерний реактор, який був частиною двигуна об’єкта військового призначення.

«П’ятеро вчених-випробувачів РФЯЦ загинули, троє в стані середньої тяжкості, їх життю нічого не загрожує», – заявив Костюков.

Відеозвернення було записане в студії Саровського телерадіокомпанії «Канал-16». Директор ядерного центру розповів, що аварія сталась не на береговій частині полігону, як стверджувало раніше Міноборони, а в акваторії Білого моря. Підготовка до випробування нової зброї, за його словами, тривала більше року.

За словами Костюкова, в Архангельській області почала роботу державна комісія, яка вивчає всі обставини катастрофи.

Заступник директора РФЯЦ, член-кореспондент РАН Олександр Чернишов підтвердив інформацію про зростання рівня радіації в місті Северодвинськ, який знаходиться в 30 кілометрах від місця аварії.

Як відомо, в своєму посланні до Федеральних зборів РФ в березні 2018 року президент Володимир Путін розповів, що російські вчені працюють над створенням міжконтинентальної ракети необмеженої дальності з ядерним двигуном.

Нагадаємо, що крім загиблих, від радіаційного опромінення у Архангельській області постраждало від 6 до 15 людей. Всі вони перевезені в Москву.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?