Ядерний вибух у Росії: американські експерти розповіли, що Кремль бреше
Категорія
Події
Дата публікації

Ядерний вибух у Росії: американські експерти розповіли, що Кремль бреше

Ядерний вибух у Росії: американські експерти розповіли, що Кремль бреше
Джерело:  Reuters

Американські експерти переконані, що вибух 8 серпня на військовому полігоні в Архангельській області Росії стався під час невдалого запуску крилатої ракети з ядерним двигуном. на користь цієї версії говорить те, що під час вибуху ракетного двигуна на рідинному паливі, про який заявили росіяни, радіаційний фон не змінюється.

Про це пише повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

«Вибухи ракетних двигунів на рідинному паливі не призводять до викиду радіації, а ми знаємо, що росіяни працюють над якимось ядерним двигуном для крилатої ракети», – заявив Анкіта Панда з Федерації американських вчених (FAS).

Як відомо, в результаті вибуху загинули щонайменше 6 осіб – п’ятеро співробітників «Росатома» та один військовослужбовець. Також є інформація про наявність від 6 до 15 постраждалих від радіаційного опромінення. Всі вони були доставлені в Москву.

Джеффрі Льюїс з Інституту міжнародних досліджень у Міддлберрі теж вважає, що аварія на полігоні біля Северодвинська сталася під час випробувань крилатої ракети з ядерною установкою. Це доводить аналіз фотографій полігону з супутнику.

За словами Льюїса, у 2018 році Міноборони РФ перенесло свій колишній полігон для ракетних випробувань з архіпелагу Нова Земля південніше – у Архангельську область, під Неноксу. На супутникових знімках видно залізничні рейки для пересування ракет, аналогічні тим, які раніше використовувались на Новій Землі.

Експерти також вивчили сигнали Автоматичної ідентифікаційної системи (AIS), які вказали, що біля узбережжя в день вибуху знаходився корабель «Серебрянка». Він призначений для збору і зберігання рідких радіоактивних відходів і теж раніше був помічений біля берегів Нової Землі.

Для випробувань ракет зі звичайним двигуном немає необхідності в присутності такого судна. «Серебрянку» було дислоковано в забороненій зоні, закритої для судноплавства за місяць до випробувань.

Як відомо, навесні 2018 року президент Росії Володимир Путін оголосив про розробку нової ракети з ядерним двигуном. За його словами, вона буде володіти необмеженим радіусом дії і непередбачуваною траєкторією польоту.

Нагадаємо, що вибух стався на території військового полігону біля селища Ненокса в 40 км від Северодвинську. У цьому районі проводяться випробування зброї, в тому числі балістичних і крилатих ракет, які використовуються ВМФ РФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?