У розвідці Британії підтвердили усунення Суровікіна після спроби заколоту Пригожина
Категорія
Політика
Дата публікації

У розвідці Британії підтвердили усунення Суровікіна після спроби заколоту Пригожина

У розвідці Британії підтвердили усунення Суровікіна після спроби заколоту Пригожина
Джерело:  online.ua

Аналітики з розвідки Міноборони Великої Британії помітили, що після спроби заколоту ватажка терористичної ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина з публічного простору раптово зникла ціла низка російських генералів, включаючи Сергія Суровікіна, якого могли просто усунути через причетність до заколоту.

Джерело: Twitter Міноборони Великої Британії

Що відомо про ймовірну ліквідацію Суровікіна 

У звіті британської розвідки вказується, що 10 липня на телебаченні вперше після спроби заколоту Пригожина показали керівника Генштабу РФ Валерія Герасимова.

По відеозв'язку з Герасимовим був проведений інструктаж начальника штабу Повітряно-космічних сил Росії генерал-полковника Віктора Афзалова.

За даними британської розвідки, Афзалов перебуває на посаді щонайменше чотири роки, але, ймовірно, це його перша публічна поява з Герасимовим.

Афзалов є заступником командувача Повітряно-космічними силами Росії генерала Сергія Суровікіна.

Підвищення суспільного авторитету Афзалова, у той час як місцезнаходження Суровікіна залишається незрозумілим, надає додаткової ваги гіпотезі про те, що Суровікін був усунений після заколоту, - зазначають в Міноборони Великої Британії.

Що відомо про ліквідацію генерала Цокова у Запорізькій області 

На території Запорізької області українські військові ліквідували заступника командувача військами Південного військового округу Росії генерал-лейтенанта Олега Цокова.

За інформацією аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), угруповання під його командуванням відповідало за відбиття контрнаступу ЗСУ на ділянці від Пологів до Каховського водосховища.

Аналітики зазначають, що в результаті українського ракетного удару Storm Shadow загинув заступник командувача військами Південного військового округу Російської Федерації генерал-лейтенант Олег Цоков на командному пункті 58-ї загальновійськової армії в окупованому Бердянську Запорізької області.

 Російські військові блогери і українські джерела повідомили про загибель Цокова 11 липня, а користувачі соціальних мереж повідомили, що він загинув в результаті удару по місцевому готелю.

При цьому один з гауляйтерів Запорізької області Володимир Рогов опублікував кадри, на яких нібито видно шлейфи диму від українських ракетних ударів по Бердянську, але не повідомив ніякої інформації про смерть Цокова.

Раніше Цоков отримав поранення під час Українського удару по Сватовому Луганської області наприкінці вересня 2022 року, коли він командував 144-ю мотострілецькою дивізією 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу.

Пов'язаний з Кремлем блогер заявив, що місцеві жителі знали про прибуття Цокова, і зазначив, що українські сили систематично завдавали ударів по окупованій Росією інфраструктурі в Запоріжжі та Херсонській області, зокрема по базах відпочинку, які російські сили використовують в якості штабів і командних пунктів.

Українські військові чиновники неодноразово говорили, що сили оборони проводять кампанію з перехоплення в рамках своїх контрнаступів, щоб знищити логістику і командування Росії. ISW зафіксувала 42-ю мотострілецьку дивізію 58-ї САА, що діяла на південь від Орєхова, і 19-ю мотострілецьку дивізію 58-ї САА, що діяла на південний захід від Орєхова.

Присутність Цокова на заявленому командному пункті 58-ї САА припускає, що він особисто керував армією, що відповідала за відбиття українських контрнаступів на ключових ділянках Західної Запорізької області від населеного пункту Пологи, що 90 км на південний схід від Запоріжжя, до Каховського водосховища.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?