У Сибіру горять мільйони гектарів лісу, їх не гасять через нестачу грошей
Категорія
Події
Дата публікації

У Сибіру горять мільйони гектарів лісу, їх не гасять через нестачу грошей

У Сибіру горять мільйони гектарів лісу, їх не гасять через нестачу грошей
Джерело:  BBC

У російському Сибіру спостерігаються найбільші за останні кілька років лісові пожежі. За даними організації «Грінпіс Росія», горить приблизно 3 мільйони гектарів лісу – площа, яка дорівнює Бельгії. Влада відмовляється гасити вогонь, посилаючись на нестачу грошей та економічну недоцільність.

Як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на російську службу BBC, смог від пожеж у Сибіру вже досяг Поволжя (м. Набережні Челни). Це майже 2700 км від найближчих очагів вогню. Станом на суботу найбільші пожежі зафіксовані в Якутії (понад 1,2 млн га), Красноярському краї (1 млн га) та Іркутській області (близько 700 тис га).

За офіційними даними МНС РФ, лісові пожежі спостерігаються в 10 регіонах: у Іркутської і Тюменській областях, в Красноярському, Хабаровському, Пермському і Забайкальському краї, в Якутії, Бурятії і в Ямало-Ненецькому АО.

Керівник протипожежної програми «Грінпіс Росія» Григорій Куксін шокований байдужим ставленням влади до знищення природи.

«Це катастрофа. Більше 90% припадає на так звані зони контролю, по ним прийнято рішення не гасити. Саме це призвело до таких площ пожеж. Пожежі, які гасять по всій країні – це близько 100-150 тис. га», – говорить Куксін.

У російській Авіалісохороні пояснюють, що у гасінні лісових пожеж задіяно 2715 чоловік і 343 одиниці техніки, включаючи 28 повітряних суден. Основна частина пожеж припадає на важкодоступні райони, де вартість гасіння перевищує розмір можливого збитку, тому по ним прийнято рішення не залучати пожежників.

«Ситуація вийшла з-під контролю саме через те, що спочатку було прийнято рішення не гасити пожежі, поки вони маленькі. Такий порядок діє з 2015 року. Тоді формально узаконили практику, історично сформовану від бідності – немає грошей, немає палива, немає літаків, щоб закидати пожежних на віддалені території», – пояснює еколог Куксін.

Радник глави Рослісгоспу Олександр Агафонов знаходить виправдання у тому, що пожежі відбуваються у віддалених районах.

«Найближча точка базування (літака-танкера) в 500 км від пожежі в тайзі. Він летить туди-назад, скидає невеликий об’єм води. Ми розоримося використовувати авіацію для таких цілей», – заявив чиновник.

Нагадаємо, що влада Росії натякає на бажання відновити авіасполучення з Україною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?